Política

Compromís-Podem presenta l'acord “És el moment”

Es proclama hereu de la possibilitat de canvi oberta pel 15M i la Primavera Valenciana

#

La coalició electoral Compromís-Podem ha presentat aquest dijous a València el seu acord fundacional “És el moment” en un acte on ha estat els principals candidats al Congrés per a les eleccions del 20-D així com els portaveus de les dues formacions que integren l'acord electoral. Tres representants de la societat civil han llegit el text que manifesta “hi ha moments que condensen les esperances i il·lusions de molts anys i molta gent” i es proclama hereu de la possibilitat de canvi oberta pel 15M i la Primavera Valenciana, tot assenyalant que “el 24 de maig vam fer un primer pas que cal continuar”.

En aquest sentit, denuncia que les “elits valencianes tenen un projecte de país molt allunyat de les necessitats de la ciutadania” de “convertir-nos en la platja de Madrid” i una “regió submisa que ha venut una i altra vegada els interessos dels valencians i les valencianes, empitjorant així les condicions de vida de la majoria”.

Durant la presentació ha intervingut l'actriu Rosana Pastor, candidata independent número 4 per València, que ha remarcat el fet d'haver donat un pas endavant en la política i la responsabilitat de saber que representarà molta gent. Així mateix, s'ha projectat un vídeo del número 1 al Senat per València, l'expresident de la preautonomia valenciana Josep Lluís Albinyana. El portaveu de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, ha dit en el seu torn d'intervenció que a les pròximes eleccions “s'ha d'obrir el meló de la Constitució” i que l'acord que s'ha signat amb Compromís “no és un acord de conveniència, no vol sumar, sinó multiplicar”. Montiel ha incidit que davant el nou procés que s'obre a l'Estat els valenciana “no podem deixar passar el moment, com a la Transició” i ha agraït “l'esforç i la generositat” de tots els qui formen la candidatura. “No és un acord de partits, una coalició com les d'abans, anem a construir un nou país i una nova Espanya”, ha dit.

Condemna de Rajoy

Al seu torn, la coportaveu de Compromís Mónica Oltra ha intervingut proclamant que hi ha una guerra oberta “contra els que ens treuen els drets”. Oltra ha remarcat “no estem disposats a mercadejar els nostres drets, no negociem amb allò que és nostre”. En aquest sentit, la portaveu de Compromís ha dit que el 24-M “els valencians, que som gent de pau, ens vàrem aixecar contra els que ens havien declarat la guerra i vàrem dir prou”. En aquest sentit, ha indicat que un terç dels vots aconseguits varen ser per a Compromís i Podemos, sent la força més nombrosa al parlament valencià. “No volem ser més que ningú però ja n'hi ha prou que cada vegada que el PP pren una decisió és per insultar els valencians”, ha dit Oltra, que ha definit com “anomalia democràtica” el finançament valencià perquè és “una comunitat pobra que paga com a rica”.

Sobre el pacte amb Podem ha dit que “no és perfecte però és el que és i pel qual hem lluitat molt de temps”. Oltra ha cridat a treure del govern “el partit de la indecència” i ha anunciat que “els vàrem fer fora del govern valencià i els farem fora del govern d'Espanya”. En aquest sentit ha dit que Rajoy es troba “a un mes i un dia de complir la seva condemna”. “Les pròximes eleccions no només decideixen qui ocupa la cadira sinó que canvien el rumb de l'Estat”. El text presentat aquest dijous assenyala que les condicions per al canvi estan donades però que aquest “no és ni inevitable ni irreversible”. L'acord defensa recuperar i ampliar l'Estat del Benestar equiparant-lo als nivells europeus; rescatar la democràcia; impulsar la transparència, la participació i la honestedat en el funcionament de les institucions; garantir els drets socials per a que totes les persones tinguin cobertes les necessitats bàsiques i puguin accedir a les mateixes oportunitats; adoptar la sostenibilitat com a principi rector de la societat, l'economia i el medi ambient.

Així mateix denuncia que les actuals polítiques d'austeritat són estèrils i que la inversió social pública s'ha d'equiparar als estàndards europeus. La coalició defensa una auditoria ciutadana per determinar els efectes de les mesures econòmiques dels darrers anys i la responsabilitat en el deute i en el rescat bancari. El manifest assenyala que la Constitució del 78 ja no és capaç de garantir els drets i que cal impulsar un procés constituent basat en el protagonisme de la ciutadania. “Les eleccions de desembre no només decidiran qui ocuparà la cadira d'un o altre govern sinó que marcaran el rumb de l'Estat per a les properes generacions i per tant, són d'una transcendència absoluta per al País Valencià. Els i les valencianes hem estat massa temps invisibles. Ara ens toca dir la nostra. Per nosaltres, per totes, per tots. És el moment!”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia