Política

Esclaus de la seva herència

DEBAT Rajoy i Sánchez surten amb la lliçó apresa i es retreuen la mala gestió de Zapatero i la corrupció de Rato molta duresa El socialista ataca i acusa el del PP d'indecent, i el conservador li replica que és un mesquí

Mariano Rajoy –primer a totes les enquestes– va plantejar el debat per vendre's com l'únic aspirant solvent enfront de populismes, invents i aventures, mentre que Pedro Sánchez –amb una posició força variant als sondejos– pretenia erigir-se com a l'única opció vàlida davant els aires de canvi que impregnen el 20-D. En un acarament organitzat per l'Acadèmia de la Televisió i emesa per diferents cadenes, els dos candidats van deixar constància d'una realitat: el del PSOE continua sent esclau del llegat econòmic que va deixar-li José Luis Rodríguez Zapatero, mentre que el del PP no es va poder desempallegar en tot el debat de l'ombra de la corrupció –alguna pròpia i altra heretada de l'etapa de José María Aznar– com la que ha protagonitzat alguns dels grans dirigents conservadors del partit: Luis Bárcenas i Rodrigo Rato.

Amb apel·lacions a les eventuals “mentides” que, segons Sánchez, ha dit Rajoy durant la seva etapa de govern, el socialista va sortir des del primer moment a l'atac barrejant les retallades en matèria social i laboral amb els missatges de suport de Rajoy al seu tresorer quan va ingressar a la presó o les amnisties fiscals “a Rato i Francisco Granados” per acabar concloent que amb quatre anys tot ha anat a menys excepte la corrupció dins la formació conservadora.

Rajoy feia cas omís a les diverses apel·lacions a la corrupció i se centrava en presentar una visió en positiu de la situació econòmica actual contraposant-ho a l'etapa negra de Zapatero. “No podem fer marxa enrere per tornar a les polítiques que van provocar la major crisi de la història”, exclamava el del PP.

En un altre moment del debat, el candidat socialista va pressionar el president espanyol perquè reconegués que hi havia hagut rescat, concretament els 41.000 milions d'euros sol·licitats per salvar la banca. “No hi ha hagut rescat. Què hagués fet vostè, deixar caure els bancs? Que es perdessin els dipòsits?”, exclamava el candidat conservador.

Interrupcions constants

Això sí, entre cop i cop de Sánchez a Rajoy per Bankia i la gestió de Rato –recordant-li que va ser ell qui el va col·locar al capdavant del banc– el del PP va aprofitar per etzibar al socialista que ell també va formar part de l'assemblea de l'entitat financera i mai no va denunciar cap mena de mala praxis. En alguns moments el debat va resultar massa embolicat com a conseqüència de les contínues interrupcions entre un i l'altre que feien que es perdés el fil. En altres moments resultava poc àgil a causa dels intents dels dos candidats per exposar el seu programa electoral. La tesi de Rajoy en tot moment va ser la de subratllar que el PP surt de La Moncloa, la recuperació frenarà en sec, mentre que Sánchez emfasitzava que sempre que ha governat el PSOE hi ha hagut avenços socials i s'ha garantit el benestar.

En el moment de tancar aquesta edició, es va iniciar una agra discussió sobre la regeneració democràtica i, en aquest punt, el socialista va anar pujant el to de les seves acusacions insistint en la tesi que Rajoy, quan va esclatar l'escàndol de la Gürtel i els de papers de Bárcenas, havia d'haver dimitit. “Si segueix de president el cost per a la nostra democràcia serà enorme, perquè el president ha de ser una persona decent i vostè no ho és”, etzibava el socialista. Rajoy es va enervar tot replicant-li: “Fins aquí hem arribat! Sóc un polític honrat, com a mínim tan honrat com vostè.” Si tant volia que plegués, per què no presentava una moció de censura?”, acusant-lo de poc valent. “Fins aquí hem arribat”, es queixava Rajoy dient que “vostè no es recuperarà mai d'aquesta declaració. És roí, miserable i mesquí ”, sentenciava. “Vol que continuem amb aquest tema? Parlem dels Ero i els centenars d'imputats?”, seguia la discussió, sense que hi hagués manera que el moderador, tot i provar-ho, del debat pogués introduir la qüestió de Catalunya.

Al marge dels beneficis que pugui obtenir a les urnes l'eventual guanyador de la nit, Sánchez necessitava aquest cara a cara en la segona part de la campanya per tornar-se a situar en el taulell de joc electoral com a alternativa de govern al PP i intentar treure el cap enmig d'una batalla mediàtica dominada pels partits emergents. Anit mateix, després del debat a dos, Albert Rivera i Pablo Iglesias també van tenir el seu propi espai televisiu a La Sexta. És per això que mentre a Rajoy li ha interessat des del primer dia una campanya de baixa intensitat que li permeti mantenir-se com a primer de la cursa, a Sánchez li hauria convingut un PSOE molt més present i actiu a tots els fòrums. Ahir no va deixar passar l'ocasió per actuar amb duresa atacant el president espanyol per on li fa més mal: la corrupció.

La major retallada són els més de tres milions de desocupats que van deixar
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
En quatre anys, vostè ho ha retallat tot menys la corrupció dins del seu partit
Pedro Sánchez
secretari general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona