Política

El PSC perd totes les ciutats metropolitanes en set anys

Els socialistes s'havien imposat als dinou municipis de més de 50.000 habitants el 2004 i el 2008

Després de perdre Mataró, Granollers, Sant Cugat i Castelldefels el 2011, ara no han guanyat a cap

La victòria a les grans ciutats de la regió metropolitana de Barcelona havia catapultat el PSC en les eleccions catalanes i espanyoles. Era el seu graner històric de vots. Ara aquest trampolí ha estat per a En Comú Podem. El tradicional cinturó roig ha passat a ser morat, o, per als votants de la formació d'Ada Colau, ha recuperat el vermell, el de veritat. Concretament, els socialistes van guanyar en les dinou ciutats de més de 50.000 habitants de la regió metropolitana en les eleccions a les corts espanyoles del 2004 i del 2008. El 2011, els socialistes van perdre 588.000 vots i les ciutats de Barcelona, Mataró, Granollers i Sant Cugat, a benefici de CiU, i Castelldefels, a benefici del PP. Diumenge, aquesta posició hegemònica va passar a ser d'En Comú Podem. El partit que lidera Xavier Domènech arrasa a Barcelona però s'imposa a ciutats on el PSC havia guanyat habitualment en qualsevol cita electoral, com ara l'Hospitalet, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma i Terrassa.

Però a la regió metropolitana de Barcelona hi ha un altre guanyador clar en aquestes eleccions espanyoles, el dret a decidir. En els últims comicis generals, el novembre del 2011, els partits favorables al dret d'autodeterminació (CiU, ERC i ICV-EUiA) van sumar, a les dinou ciutats de més de 50.000 habitants, 680.059 vots, mentre que els que no reconeixen aquest dret per a Catalunya (PSC i PP) en van sumar 760.026. En les eleccions de diumenge, tot i l'aparició del partit que és segona força al Parlament, Ciutadans, aquesta correlació de forces ha canviat. Concretament, les formacions que defensen el dret a decidir van sumar diumenge 1.103.951 vots, mentre que els que s'hi oposen es van quedar en 881.652.

Cau el vot sobiranista

Mentre que el dret a decidir surt reforçat de les eleccions generals de diumenge a la regió metropolitana, el vot independentista, no. Tot i l'augment respecte als comicis del 2011 (515.965 vots independentistes diumenge per 508.810 de fa quatre anys), es trenca la tendència a l'augment constant de les darreres eleccions, ja que el 27 de setembre el nombre de sufragis netament independentistes van ser 780.553 en aquests dinou municipis de la regió metropolitana més grans de 50.000 habitants. A més, hi ha un reequilibri de forces i ERC supera Democràcia i Llibertat (DL) en setze de les dinou ciutats metropolitanes. Només a Manresa i Sant Cugat del Vallès, on guanya, i a Granollers, la formació de Francesc Homs supera la de Gabriel Rufián.

La victòria d'En Comú Podem també es va produir en tres de les quatre ciutats de més de 50.000 habitants que hi ha fora la demarcació de Barcelona: Lleida, Tarragona i Reus. Només a Girona, la formació de Domènech queda per sota de DL i d'ERC.

LES XIFRES

1.103.951
vots
van aconseguir les formacions partidàries del dret a decidir a les grans ciutats de la regió de Barcelona.
264.588
vots menys
van sumar les formacions independentistes a les grans ciutats de l'àrea metropolitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona