Política

El PSOE anuncia el seu “no” a la investidura de Rajoy i recorda Podem que la unitat d'Espanya és “indiscutible”

Sánchez considera “acceptables” els resultats i anuncia que optarà a la reelecció com a secretari general

L'executiva del PSOE ha anunciat aquest dilluns oficialment que els socialistes votaran “no al PP i a Rajoy” al debat d'investidura, malgrat que actuaran en aquest procés amb “prudència i responsabilitat”. Entenen que ara “toca al PP” buscar un acord per formar govern però no exclouen explícitament possibles enteses amb els partits d'esquerra per erigir una alternativa.

En tot cas, el secretari d'Organització del PP, César Luena, ha advertit que la seva formació no té intenció de variar la posició respecte al dret a decidir, i en resposta a Pablo Iglesias -que rebutja cap acord que no inclogui el referèndum a Catalunya- ha assegurat que per al PSOE hi ha coses “molt clares, com l'article 2 de la Constitució (la unitat d'Espanya), que és indiscutible”. Malgrat que han perdut 20 escons els socialistes consideren que el resultat del 20-D és “acceptable”, i Pedro Sánchez ha anunciat a la reunió que té intenció de presentar-se a la reelecció com a secretari general del PSOE. 

Pedro Sánchez ha presidit l'executiva del PSOE però ha evitat comparèixer davant els mitjans de comunicació aquest dilluns. Ha cedit aquesta tasca al secretari d'Organització, que ha fet una valoració positiva dels resultats perquè els socialistes són “la primera força de l'oposició”, “l'alternativa al PP i la primera força de l'esquerra”. “El resultat és acceptable tenint en compte el nou escenari polític en general, tenint en compte les condicions, la dura campanya electoral, els durs atacs que ha patit el PSOE i el candidat en particular”, ha dit.

Luena ha assegurat que, per ara, el PSOE creu que és Rajoy qui ha d'intentar formar govern. “Aquesta és la fase en què estarem durant setmanes fins que es constitueixin les Corts” i aquest “i no altre” serà el paper del PSOE, que “votarà no a la investidura de Rajoy”. No ha volgut parlar -però tampoc ha exclòs- altres pactes perquè “encara és molt d'hora”, però ha reiterat que els socialistes actuaran guiats per “la prudència i la responsabilitat”, i això passa per rebutjar qualsevol alternativa -com la que brindaria Podem- que passi per permetre un referèndum a Catalunya. “Al marge de qualsevol sessió d'investidura, hi ha coses molt clares, com l'article 2 de la Constitució, que és indiscutible”, ha sentenciat.

També ha anunciat que durant la reunió d'aquest dilluns el líder del PSOE ha anunciat la seva intenció de presentar-se a la reelecció com a secretari general del partit en el moment en què es convoqui el 39è congrés de la formació. Un congrés que tindrà lloc a la primavera perquè els socialistes han acordat endarrerir l'etapa de congressos perquè el PSOE “es pugui centrar en el que s'ha de centrar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri