Política

Mas vol el procés amb la CUP

El president en funcions espera el sí dels anticapitalistes per formar un govern que vol que ells acompanyin

Admet que no hi haurà estat propi fins que no el vulgui més del 50% dels ciutadans

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, no vol noves eleccions catalanes i desitja que la CUP acabi investint-lo president per formar govern i començar a construir estructures d'estat. Amb l'acompanyament parlamentari de la CUP, ja que l'esquerra independentista descarta formar part d'un futur govern de Junts pel Sí.

Ho defensava ahir en l'entrevista que li feia Mònica Terribas a Catalunya Ràdio. Mas va insistir durant la conversa que es veu obligat a parlar de l'escenari hipotètic d'eleccions perquè encara no hi ha un acord de la majoria parlamentària independentista, però deixa clar que ell no vol eleccions: “[Junts pel Sí] ens hem mogut molt i lluitat per no arribar a aquest escenari. Junts pel Sí no té al cap unes altres eleccions. Treballem perquè no n'hi hagi. Vull acord perquè és la millor manera de donar viabilitat i continuïtat al mandat de les urnes.”

Així respon el president en funcions a les veus que li demanen eleccions; unes al seu partit, disgustades pel bloqueig de tres mesos des del 27-S, i d'altres provinents de poders que admet que el pressionen per aturar el procés. De fet, Mas va utilitzar un to i un discurs sobretot positiu respecte de la CUP, amb molts pocs retrets.

Mas defensa que els anticapitalistes tenen força parlamentària per provocar que s'hagin de fer noves eleccions però no per triar el president perquè, segons ell, això les urnes ho han reservat a Junts pel Sí, que es manté ferma i no canviarà la seva candidatura. El candidat a president afirma que Junts pel Sí no pot cedir en això perquè voldria dir “que les grans decisions” les pren el partit minoritari: “Com quedaria el procés i la seva imatge internacional?”, es pregunta Mas si això acaba passant.

El president en funcions explica que la CUP està mesurant la seva força des de les eleccions en un “procés de maduració” en què agraeix que el 50% de l'assemblea de Sabadell hagi donat suport a la seva investidura: “Tenen molta força però no tenen tanta força com per canviar un president de la Generalitat. Però sí per arribar a provocar unes eleccions. Aquesta és la força que ha de mesurar i la que està mesurant. Tres mesos enrere haurien dit que no a l'acord i ara el 50% ha dit que sí”. En aquest sentit, recorda que, fa uns mesos, aquest canvi de rumb de bona part de l'independentisme anticapitalista era impensable. Mas fins i tot aplaudeix que a la CUP hi ha gent que ha treballat molt durant aquests tres mesos per fer possible l'acord.

Qualifica el document proposat per Junts pel Sí “de molt treballat i consensuat ” dins de la coalició i el defensa al mateix temps que aclareix que no el modificaran. Considera la proposta “seriosa i potent” i creu que així ho ha entès “molta gent de la CUP”. El president en funcions recorda que l'oferta inclou un pla de xoc social “en un moment que les finances de la Generalitat estan destrossades”, així com la recuperació de la gestió pública d'ATLL en el futur, sempre condicionada al cost i a la disponibilitat de diners i al que obligui una definitiva sentència sobre el plet existent entre Acciona i Agbar.

Mas insisteix que el procés independentista no pot prescindir de ningú i requereix acords permanents entre CDC, ERC i la CUP per fer valer les úniques forces disponibles: la mobilització civil, les urnes i la capacitat de teixir acords polítics a Catalunya. Aquí és on el president llança una reflexió que és, al mateix temps, un retret també a la CUP: “No ens sobren forces. De vegades, estic admirat de la nostra capacitat de condicionar les nostres forces internes sense ser conscients de la seva precarietat, comparades amb les de fora, tremendament més poderoses.”

Mas diu que CDC es mantindrà fidel al projecte que “Catalunya tingui un estat independent a la UE, sabent que cal més de la meitat del país per fer-ho possible”. Com que al 27-S no es va aconseguir superar aquest 50% dels vots, el president en funcions admet que cal eixamplar més la base sobiranista. Respecte de l'argument que diu que ha de créixer cap a l'esquerra i, per tant, sense que la lideri CDC, Mas avisa que tampoc pot perdre la base electoral de CDC.

LES FRASES

No tenen força per canviar un president de la Generalitat, però sí per arribar a provocar eleccions. Això és el que està mesurant la CUP
Ens hem mogut molt per evitar eleccions. L'oferta és seriosa i potent i així ho ha entès molta gent de la CUP
Artur Mas
president en funcions

“Hiperpersonalització” del procés

Mas qualifica de “curiosa i simptomàtica la hiperpersonalització del procés, en què jo només m'hi he posat al costat”. El president en funcions creu que se l'acusa de carregar-s'ho tot i liderar-ho tot quan el que va fer, al setembre del 2012, va ser “escoltar un milió i mig de persones al carrer”. Defuig la interpretació segons la qual, en vista del retrocés electoral de CDC i dels suposats casos de corrupció i irregularitats que afecten el partit, la direcció va decidir liderar el projecte independentista per refugiar-se políticament: “Tots els casos d'irregularitats que pesen sobre CDC són tremendament magnificats des que CDC s'ha posat en el procés. Ho hauríem evitat si no ens hi haguéssim posat”. Mas conclou que liderar l'independentisme només ha portat problemes a CDC.

Admet contactes a Madrid amb el PSOE i Podem, a qui agraeix el compromís amb un referèndum, tot i deixar clar que podria ser un ‘brindis al sol' perquè no té aliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona