Política

La CUP forçarà una decisió sobre Mas cosint la fractura

Diumenge faran el consell polític en què triaran entre investir president el líder convergent o no fer-ho

Ideen un procés de votació per buscar consens i no s'aixecaran fins que “trobin una solució”

La reunió que farà diumenge que ve la CUP per dirimir la posició sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat només s'acabarà quan hi hagi una decisió clara: sí o no a la investidura del candidat de Junts pel Sí (JxSí). Serà un consell polític (amb 57 representants de les assemblees territorials) on també hi haurà el grup d'acció parlamentària (GAP, amb onze persones més). Malgrat que la xifra de representants –68 en total– permet l'empat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va ser taxativa: “Hi estarem fins que trobem una solució.” Es preveu sotmetre-hi a votació les dues opcions (sí o no a Mas), per bé que la formulació és molt més completa i fins i tot evita l'afirmació negativa i positiva.

Les dues alternatives que planteja el secretariat nacional de la CUP per diumenge són textualment aquestes: el no és “traslladar els resultats de l'assemblea nacional –de l'empat de Sabadell– a un possible nou ple d'investidura, o bé de cinc vots favorables i cinc vots en contra, o bé a través de l'abstenció dels 10 diputats de la CUP”; el sí és la proposta que va fer l'exdiputat David Fernández, és a dir, un sí ajustat que es traduiria en “donar dos vots a favor i vuit abstencions, com a traducció de l'aposta de la CUP per la independència i un procés constituent i popular i de l'oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions”. El secretariat nacional va treballar fins ahir al matí en aquesta proposta per desencallar l'empat –i, per tant, el partit dividit en dos– davant aquesta diatriba de la investidura.

Precisament el procediment de votació ideat per aquest diumenge pretén buscar el màxim consens i intentar cosir la divisió evident generada per un empat que distancia l'ànima nacional i l'ànima social de la CUP. En el comunicat on expliquen el procediment, el partit reitera en diverses ocasions que buscaran “una sortida consensuada”. Per resoldre el no acord, plantegen una primera ronda de votació: els 68 representants votaran la primera opció; i després, la segona. Això vol dir que una mateixa persona pot votar sí a les dues opcions. Aquest fet –argumenten– permetria visualitzar el no enfrontament en el si de la formació i el suport cap al secretariat. En cas que en aquesta primera ronda cap de les dues opcions –o totes dues– superessin el 50% del suport (35 vots a favor), es passaria a la segona ronda, que ja significa votar l'una o l'altra (o en blanc). Sempre, però, guanyarà només l'opció que obtingui un mínim de 35 vots dels 68 possibles.

Per abans de la decisiva trobada d'aquest diumenge, la CUP ha activat a corre-cuita les vies de participació de les bases. Ha estat per l'ajustament de dates que s'ha posposat un dia (primer estava previst fer-la dissabte en lloc de diumenge). Fins avui al vespre les assemblees territorials i les organitzacions polítiques poden fer aportacions a les propostes, per bé que no es preveu que la cosa variï d'aquestes dues alternatives. Dissabte les assemblees territorials debatran i votaran les propostes perquè els representants portin la seva posició al consell polític del diumenge que ve. En els dies vinents no estan previstes més trobades entre la CUP i JxSí. Reguant ho va confirmar fent broma: “No menjarem el raïm plegats.”

LES XIFRES

35
vots
com a mínim haurà d'aconseguir una de les dues opcions a escollir.
68
persones,
entre membres de les assemblees territorials i del grup d'acció parlamentària, prendran la decisió.

Sense diputats ni simpatitzants

A la trobada d'aquest diumenge, que es farà a Barcelona i començarà a primera hora del matí, hi participaran i tindran dret a vot 57 representants del consell polític de la CUP i 11 membres del Grup d'Acció Parlamentària (GAP). No hi tindran dret a vot cap dels 10 diputats al Parlament, per bé que podran intervenir-hi en els debats que es faran entre les votacions. Al consell polític hi ha 13 assemblees territorials, amb un nombre de representants proporcional al volum de militància. Tot i així, les diferències entre el nombre de representants de cada territori són molt petites: Alt Ter (4), Baix Llobregat (4), Barcelona (5), Catalunya Central (4), El Camp (5), Maresme (5), Nord-Oriental (comarques gironines i Catalunya Nord, 6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent (5), Terres de l'Ebre (3), Vallès Occidental (4) i Vallès Oriental (4). El GAP és l'encarregat de seguir el dia a dia de l'acció parlamentària dels diputats i té, a més de representants territorials, membres de les diferents organitzacions incloses dins de la CUP (Endavant, Poble Lliure, Crida Constituent, Arran, Corrent Roig...).

Aquesta organització per diumenge dóna més força a les assemblees territorials i caldrà veure si, tal com alguns apunten, això es tradueix en un sí a Mas. En les assemblees territorials prèvies a diumenge només podran votar els militants de la CUP i de les candidatures municipalistes. En queden exclosos els simpatitzants i els membres de les altres organitzacions de la CUP que ja hi participen via el GAP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona