Política

Puigdemont tanca un govern amb un marcat perfil polític

CDC en tindrà la presidència i set conselleries, i ERC, la vicepresidència i cinc departaments

Junqueras, Romeva, Comín, Ruiz, Baiget, Mundó, Serret, Rull i Bassa s'estrenen com a consellers

Un govern amb un eminentment accent polític i comandat per tres grans àrees sota el lideratge de Carles Puigdemont. Aquesta és l'estructura de l'executiu que ha de pilotar el país durant la transició nacional i que demà s'oficialitzarà amb la presa de possessió dels consellers, nou dels quals s'estrenaran en el càrrec.

Quan es va formalitzar Junts pel Sí, es va acordar que CDC tindria un 60% de les conselleries i ERC, un 40%. Per tant, els convergents en tindran la presidència i set departaments, i els republicans, la vicepresidència i cinc conselleries. Durant les últimes setmanes ja havien anat sonant molts noms per ocupar les carteres; però, veient com anaven les negociacions, ningú s'atrevia a dir res perquè tot semblava que se'n podia anar en orris. Finalment, l'acord in extremis ha permès desencallar la formació de l'executiu, encara que sense Artur Mas al capdavant. L'exalcalde de Girona el dirigirà i per sota seu hi haurà tres grans àrees: Economia i Ocupació, amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, que també serà el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda; Estat del Benestar, amb Neus Munté, que serà la portaveu i la consellera de Presidència, i, finalment, Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, a càrrec de Raül Romeva, que, a la vegada, conduirà el Departament d'Exteriors i Relacions Institucionals.

De cadascuna d'aquestes macroconselleries penjaran diverses carteres. De Junqueras dependran Empresa i Coneixement –Jordi Baiget–; Agricultura, Ramaderia i Pesca –Meritxell Serret–; Territori i Sostenibilitat –Josep Rull– i Benestar, Treball i Famílies –Dolors Bassa–. Per la seva banda, Munté controlarà Salut –Toni Comín–; Ensenyament –Meritxell Ruiz– i Cultura –Santi Vila–, i de Raül Romeva penjaran Governació –Meritxell Borràs–, Interior –Jordi Jané– i Justícia –Carles Mundó.

Seran 13 departaments –amb el govern de Mas n'eren 12–, que aniran acompanyats d'una gran renovació, ja que 9 consellers seran nous: Junqueras, Romeva, Comín, Ruiz, Baiget, Mundó, Serret, Rull i Bassa. I només 4 repeteixen respecte de l'últim executiu: Borràs, Jané, Munté i Vila, encara que aquest últim canvia de despatx: deixa Territori i Sostenibilitat i s'encarregarà de Cultura, que fins ara conduïa Ferran Mascarell.

Al marge de Mascarell, les altres baixes són Artur Mas (president), Andreu Mas-Colell (Economia), Irene Rigau (Ensenyament), Boi Ruiz (Salut), Jordi Ciuraneta (Agricultura), Felip Puig (Empresa i Ocupació), Germà Gordó (Justícia) i Francesc Homs (Presidència).

Últims moviments

De la llista de consellers han caigut alguns dirigents que entraven en les travesses, com ara per exemple l'exsecretari d'Universitat, Antoni Castellà, que s'entreveia com a candidat a dirigir Empresa i Coneixement. Al final aquesta plaça l'ocuparà l'exsecretari de govern i un dels homes de confiança de Mas, Jordi Baiget. Ahir al matí també es va fer públic l'últim nom que faltava: Meritxell Ruiz, fins ara directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa i a partir de demà titular d'Ensenyament.

Un executiu amb cinc dones i una mitjana de 46 anys

El nou executiu tindrà cinc dones i nou homes i, per tant, no complirà la paritat. Neus Munté serà la que tindrà més rang, ja que ocuparà la macroàrea de Benestar Social i liderarà la conselleria de Presidència –a més continuarà sent la portaveu–. Les altres dones són Meritxell Borràs, que continuarà a Governació, una cartera que va assumir l'any passat quan va dimitir Joana Ortega; Meritxell Ruiz, a Ensenyament; Meritxell Serret, a Agricultura, Ramaderia i Pesca, i, finalment, Dolors Bassa, a Benestar, Treball i Famílies. Una altra característica del nou executiu és que tindrà una mitjana de 46 anys. Els més grans són Dolors Bassa –56 anys– i el mateix president, Carles Puigdemont –53 anys–, i els més joves, Meritxell Ruiz, amb 37 i Carles Mundó, amb 39.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia