Política

Segon ‘round'

Les noves converses del rei arrenquen amb Rajoy, més dèbil per la corrupció, i amb C's suggerint-li que plegui

Sánchez es veu reforçat i replica als promotors del gran pacte que no serà la crossa del PP

Segon intent reial per trobar un candidat a la investidura, en un moment en què la corrupció ha impactat com un llamp al vell mig de les negociacions pel darrer cas de corrupció destapat al País Valencià i que afecta el partit de Mariano Rajoy. Tant és així que es comença a detectar un gir tàctic en Ciutadans, que suggereix que potser és el moment que el PP canviï de candidat, alhora que ha servit a Pedro Sánchez per refermar el seu “no rotund” a la gran coalició encapçalada pel PP a la qual l'intenta empènyer la vella guàrdia socialista subratllant que el PSOE en cap cas pot fer de crossa al partit de la corrupció.

El panorama que se li presenta a Felip VI en aquesta nova tanda no dista molt de la que va dur Rajoy, divendres passat, a declinar la petició reial perquè encetés el ball de la investidura i la que portarà a Sánchez a insistir que, formalment, té els mateixos suports –és a dir, cap– que els que tenia la setmana abans, quan va anar a veure'l per primer cop. Empat, doncs, entre els dos aspirants a president.

La tesi de la direcció del PP és que d'aquestes reunions a La Zarzuela s'acabarà imposant la tercera via: la revàlida electoral per a mitjan juny. Però perquè s'activi el calendari que ha de portar als comicis, cal que hi hagi un primer debat d'investidura. I ni el del PP ni el del PSOE tenen cap interès a ser els primers a enfrontar-se al seu fracàs. Per tot plegat, no es descarta que el rei acabi oferint un nou termini als eventuals candidats perquè busquin socis en un temps prudent. A partir d'aquell moment –i veient l'aïllament absolut que envolta els populars– el que té més possibilitats d'anar a una investidura és el candidat socialista.

Sánchez ho intentarà

I aquí sí que Sánchez posarà en marxa una operació per apropar-se a Rivera intentant treure profit de la tàctica exhibida ahir per C's de marcar distàncies d'un Rajoy que l'únic que sap dir davant la trama valenciana, del nou cas que afecta Rodrigo Rato o de la imputació del PP per destruir l'ordinador de Bárcenas, és que desconeix els casos que assetgen el seu partit. Tant és així que C's no negava que, malgrat aquests assumptes, cal establir diàleg amb el PP, si bé introduïa el matís que potser Rajoy no és la persona idònia per “abanderar la lluita contra aquesta xacra”, un dels temes cabdals que vol posar sobre la taula de negociació, apuntava Albert Rivera.

Paral·lelament, Sánchez intentarà posar Pablo Iglesias en la tessitura d'haver de permetre que es posi en marxa un executiu liderat per l'esquerra –amb el PSOE en solitari– o haver d'explicar als seus votants per què ha impedit que es configuri “un govern progressista i reformista”. És el que des d'En Comú sovint denuncia Xavier Domènech, un intent de forçar-los a un suport “per obligació”.

Aquest, de fet, és l'esquema que el líder socialista té al cap, una investidura que tiri endavant amb el sí de C's i una eventual abstenció de Podem. I, en funció del programa que pacti amb Rivera, qui sap si pot oblidar-se d'Iglesias i provar un suport extern del PP, si bé això implicaria el comiat de Rajoy. Un escenari que, de moment, el líder conservador no dóna senyals que es pugui arribar a produir. En tot cas, la portaveu de CC, Ana Oramas, apuntava després d'haver-se reunit amb el rei que no li resultaria estrany que obrís la tanda de la investidura el que no tingui opcions de presentar-se a unes noves eleccions. La qüestió, però, és que els dos han dit que volen repetir-hi.

Sigui com sigui, i després de l'immobilisme exhibit durant les primeres setmanes, Rajoy ha aixecat el telèfon per contactar amb Rivera i, sobretot, ha intensificat el setge a Sánchez per vendre-li el govern “constitucionalista” que el dia anterior proposaven antics ministres d'UCD, el PP i el PSOE, a les quals s'hi va sumar Felipe González –propugnant una abstenció que permeti governar la dreta– en una operació coordinada per posar contra les cordes el secretari general. A hores d'ara, però, a Sánchez se'l veu força tranquil, fins i tot davant els qui esperen que els barons territorials li esgarriïn els plans al comitè federal de dissabte. La tesi de l'entorn del líder és que, com és habitual, hi haurà molt soroll per a no res.

Gran coalició territorial

Per tot plegat, Sánchez va rebutjar ahir el nou oferiment de Rajoy –que incloïa estendre la gran coalició a tots els governs territorials i als ajuntaments on el PSOE governa amb el suport de Podem– replicant el del PP que, si vol trucar-lo per quedar, que el truqui, però que li tornarà a dir que no.

LES FRASES

Milions de persones volen que el PP se'n vagi per posar fi a la corrupció. El ferum ja és insuportable
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
És difícil que Rajoy abanderi la lluita contra la corrupció, quan no ha detectat la del seu partit
Albert Rivera
president de ciutadans

En Comú es veu amb ERC, DL i PSC

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, inicia avui a Barcelona una tanda de contactes amb diferents formacions catalanes –ERC, Democràcia i Llibertat i el PSC– per tal de presentar-los l'oferta de coalició de govern amb el PSOE que Iglesias va llençar la setmana passada després de la seva trobada amb el rei. Domènech ha demanat mantenir trobades amb el cap de files d'ERC a la cambra baixa, Joan Tardà, i amb el de DL, Francesc Homs, pel tal d'explorar la viabilitat que aquests dos grups facilitin, amb una abstenció, la viabilitat d'aquest govern d'esquerres, i els insistirà que l'objectiu de la seva formació és posar sobre la taula de negociacions amb el PSOE un referèndum per a Catalunya. També aquesta mateixa setmana té intenció de reunir-se amb el PSC. Des de Podem, de fet, s'apunta que se'ls recordarà que al cap i a la fi la proposta d'exercir el dret a decidir és la que defensaven els socialistes fa dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona