Política

Mataró porta un pressupost més social per ampliar suports

Si prosperen, seran els primers comptes que s'aprovaran en el ple des del 2012

El govern local dota amb un 15% més les partides de benestar

La inversió real del 2016 serà només de 600.000 euros

Es calcula que aquest any es pagaran 18,3 milions de deute

El govern en minoria de Mataró, format pel PSC i CiU, va presentar ahir l'avantprojecte de pressupost per l'any que ve amb la vista fixada en els grups de l'oposició, que durant els darrers quatre exercicis han tombat sistemàticament els comptes municipals en el ple. Per intentar sumar els màxims suports, el bipartit prioritzarà la despesa social, que s'incrementarà un 15% respecte al 2015. Amb un pressupost global que puja a 124,5 milions d'euros, un 10% més que el darrer, l'alcalde, David Bote, va admetre que la situació continua sent complicada i que la càrrega financera de l'Ajuntament condiciona molt els números. De fet, es calcula que 18,3 milions s'hauran de reservar per pagar deutes i aconseguir l'objectiu de rebaixar la ràtio del 105,4% actual al 80% al final del mandat.

Malgrat tot, David Bote defensa que, després d'haver apujat l'IBI, es veu en l'obligació de respondre a l'esforç ciutadà i atendre les necessitats dels col·lectius més desfavorits amb un pla de rescat social que puja a més d'11 milions d'euros. Un programa que està en fase d'elaboració i que ha d'incloure mesures com ara el desplegament de la llei de la dependència, l'ampliació dels beneficis del carnet blau, l'atenció a les dones víctimes de violència masclista i l'increment del suport a les comunitats de veïns per prevenir problemàtiques de convivència. En aquest sentit, els dos socis de govern confien que l'augment de recursos faci que els grups de l'oposició siguin “més receptius” i facilitin l'acord. “La voluntat de pacte hi és perquè la intenció és que aquest sigui un pressupost de tots”, hi va afegir l'alcalde. A partir d'ara, tant el PSC com CiU intensificaran els contactes amb els partits de l'oposició per buscar possibles aliats i tirar endavant els comptes.

Pel que fa a les inversions, l'avantprojecte preveu 8,1 milions, la majoria dels quals, però, ja estan compromesos d'anys anteriors, com ara l'aportació a l'empresa municipal d'urbanisme Pumsa de 3,2 milions d'euros, el pagament de les factures de l'edifici del Rengle amb 3,1 milions i el contracte de la brossa amb 1 milió. En realitat, doncs, l'Ajuntament només disposarà de 600.000 euros per tirar endavant projectes i obra nova que de moment no tenen una destinació concreta. L'expedient pressupostari, a més, s'acompanya d'una proposta de programa d'actuació municipal en què es recullen els compromisos i les prioritats de l'equip de govern orientades a la recuperació econòmica i el reforç de les polítiques socials i les aportacions que s'han fet des dels diferents consells participatius de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia