Política

Sánchez creu que l'Estat ha de “respondre” a les lleis de desconnexió al TC però demana “diàleg”

El líder del PSOE assegura estar disposat a explorar un govern de coalició

“No contempla la possibilitat” de ser investit amb les abstencions d'ERC i DL

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha expressat aquest dijous el seu suport a les iniciatives que l'executiu espanyol en funcions pugui dur a terme per frenar les tres lleis de desconnexió que han iniciat el seu recorregut al Parlament de Catalunya amb els suports de Junts pel Sí i la CUP. En una entrevista a la Cadena Ser, ha assegurat que la via que ha engegat el Parlament “no és el camí no només a nivell constitucional ni de respecte a la legalitat democràtica”, sinó “tampoc el que han marcat els catalans ni el 20-D ni el 27-S”. Per aquest motiu s'ha mostrat d'acord amb el fet que l'Estat consulti a l'advocat de l'Estat per recórrer aquests passos al Tribunal Constitucional: “l'Estat ha de respondre o almenys preparar-se per respondre a aquest tipus de maniobres”, ha dit. En tot cas ha “insistit” que el que cal és “parlar amb la Generalitat de Catalunya i buscar una solució a aquesta crisi política” perquè “amb la llei no n'hi ha prou i hem de posar sobre la taula arguments”.

Contempla la coalició

Sánchez s'ha mostrat obert a a possibilitat de negociar un govern de coalició en el que pugui haver diversos partits i ha demanat a Podem i Ciutadans deixar de banda els “vetos” per poder facilitar el canvi.

El líder socialista ha exposat aquesta postura abans de reunir-se en el Cpngrés amb el líder e Podem, Pablo Iglesias, que ha ofert un govern de coalició amb el PSOE.

“No em tanco a res. Estem en un moment nou, trepitjant terreny ignot i, per tant, estic obert a explorar altres vies, i per suposat, si hi ha d'haver coalició o no. No ho sé. L'important és que aquesta coalició sigui producte primer d'un programa de govern compacte”, ha dit.

No compte amb l'abstenció d'ERC i DL

Sánchez també ha assegurat que ell “no contempla la possibilitat” de ser investit amb les abstencions dels diputats d'ERC i DiL, les dues formacions que –amb les seves abstencions- tindrien la clau per a un govern del PSOE i Podem en el cas que C's i PP votessin en contra. La seva aritmètica, segons ha explicat, passar per “entrendre's amb Podem i C's”, dues formacions que es declaren incompatibles i que Sánchez vol que cooperin per fer possible “el canvi”.

Segons el líder del PSOE, a Catalunya “ara mateix s'està apreciant el fet que a Espanya hi ha forces polítiques que volem renovar i canviar Espanya”. “Crec que hi ha molts elements en comú amb la societat catalana que s'estan veient a la nova política espanyola i que espero que es puguin materialitzar en un nou govern”, ha dit.

Retrets a Rajoy sobre les respostes a Catalunya

També ha tornat a retreure a Rajoy que no consensuï amb ell la resposta al procés: “Ahir vam veure un mal exemple, Rajoy va trucar a Rivera per parlar sobre la situació a Catalunya i no em va trucar a mi que sóc l'encarregat de formar govern”, ha dit. Segons Sánchez, per a la dreta “si dono suport a Rajoy sóc un home d'Estat i si intento formar govern sóc un perillós independentista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts