Política

opinió

Plantem cara al negoci de la mort

Proposem que el mateix Ajuntament de Girona assumeixi la prestació de serveis funeraris

La mort d'una persona estimada suposa avui a Girona una despesa mínima de 5.000 o 6.000 euros, un escàndol. Aquest fet respon principalment a la situació de monopoli privat amb què s'ofereix aquest servei a la ciutat. L'única empresa que hi opera actualment és Mémora, una multinacional americana sense escrúpols moguda només per l'interès econòmic, que s'expandeix pel territori a còpia de pressionar i absorbir les petites i mitjanes empreses, i que fa i desfà per evitar que ningú hi pugui competir.

També cal tenir en compte que la demanda d'aquest tipus de serveis és forçosa i de primera necessitat, que es produeix de manera imprevista i que exigeix una decisió ràpida i en un moment de màxim dolor. Sovint, la manca d'experiència suposa que la decisió de compra es prengui sense informació prèvia dels serveis.

Tot plegat genera una situació d'indefensió a la ciutadania i, cada vegada més, la gent que ha hagut d'enterrar algun familiar o conegut es fa conscient de com l'empresa s'aprofita d'aquesta situació dels usuaris per obtenir-ne el màxim rendiment. La preocupació social en aquest sentit ha crescut i ja fa temps que ens arriben peticions per fer que els gironins i gironines puguem disposar d'uns serveis funeraris de qualitat a un cost assumible.

Ara mateix, l'única garantia de disposar d'uns bons serveis a preus ajustats implica que el consistori adopti un paper actiu en la prestació dels serveis funeraris. Segons la llei, l'Ajuntament pot intervenir en aquest mercat en règim de lliure concurrència amb el sector privat amb qualsevol de les fórmules de gestió previstes. Aquesta és l'única forma de poder-ne fixar els preus des de l'Ajuntament i d'assegurar un serveis dignes a preus assumibles.

La titularitat pública dels serveis funeraris és una realitat en diversos municipis amb realitats prou similars a la nostra, com ara Reus i Terrassa, a través de fórmules diverses de gestió. Precisament hem pogut conèixer de primera mà el cas de Terrassa, que gestiona els serveis funeraris mitjançant una empresa pública que ha esdevingut la més ben valorada de totes les que té el municipi.

Tot plegat ens ha portat a presentar una moció en el ple de Girona amb propostes de mesures a curt i mitjà termini en l'àmbit dels serveis funeraris. En primer lloc cal actualitzar immediatament l'ordenança municipal sobre serveis funeraris, totalment desfasada, per adaptar-la a la llei vigent. En segon lloc, cal facilitar el compliment dels drets dels consumidors en l'escenari actual. Això es pot aconseguir a través de la publicació al web municipal d'informació entenedora sobre la legislació vigent i de les possibilitats i alternatives de què disposen els usuaris.

En tercer lloc, proposem que el mateix Ajuntament de Girona assumeixi la prestació de serveis funeraris, i que entre tots valorem quina és la fórmula de gestió més adient –ja sigui la municipalització, com proposem nosaltres, o una altra que generi més consens. En tot cas, esperem que dilluns la moció prosperi, i que finalment puguem garantir que un servei necessari com el funerari no sigui, com és ara, un negoci que fa diners per sobre els drets de les persones. Tenim deures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona