Política

El PSOE infla el pit amb la consulta i redobla la pressió sobre Podem

Els socialistes tornen a instar Pablo Iglesias a triar entre Rajoy i “el canvi”

Ciutadans allarga de nou la mà a un PP enrocat, que els acusa de no defensar la unitat d'Espanya

L'endemà de la consulta que va avalar de manera majoritària però amb una baixa participació (poc més de la meitat de la militància) l'acord del PSOE amb Ciutadans (C's) per a la investidura de Pedro Sánchez com a president, els socialistes van inflar el pit pel resultat. El secretari d'organització del PSOE, César Luena, va recalcar que l'acord amb el partit d'Albert Rivera ha d'impulsar “un canvi” cap a un executiu “progressista i reformista”. Luena va llegir el resultat dient que la militància aplaudeix la “disposició negociadora, allunyada dels bloquejos, els vetos i les obsessions per les cadires”.

Demà començarà el debat d'investidura al Congrés, i a hores d'ara l'únic clar és que Pedro Sánchez no disposarà de la majoria per ser escollit president. Per això ahir Luena va intensificar la pressió sobre Podem, a qui va llançar aquest dard: “Ningú entendria que asseguressin la continuïtat de Rajoy.” Fins i tot va instar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a “prendre nota” de la maniobra del PSOE i consultar també els seus militants. En la mateixa línia, altres veus socialistes de l'Estat es van sumar a aquesta pressió. Des del País Basc, la secretària general del partit, Idoia Mendia, va instar el PNB i Podem a decidir “si segueixen Rajoy” o es configura un executiu “del canvi”.

C's mira el PP

C's, de la seva banda, va celebrar el suport dels militants del PSOE a l'acord i, un cop més, va expressar el desig que el PP s'hi sumi. El secretari de comunicació de C's, Fernando de Páramo, va demanar al PP que no bloquegi aquest pacte “com fa Podem”. “Volem saber si el PP aposta a favor de la unió dels espanyols, de no apujar els impostos o d'eliminar els aforaments”, va assenyalar. Aquesta és l'estratègia que es preveu que segueixi el president de C's, Albert Rivera, en el debat d'investidura, en què mirarà de convèncer el PP perquè s'abstingui. No obstant això, aquest punt sembla del tot improbable, perquè l'única opció que els populars es plantegen, per ara, és un executiu liderat per Mariano Rajoy. Ahir mateix, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va arribar a dir que l'acord entre el PSOE i C's amaga “la celebració d'un referèndum a Catalunya” i que “no defensa la unitat d'Espanya”.

Podem es referma en el no a investir Sánchez, tal com va reiterar ahir el seu secretari d'organització a Catalunya, Sergio Pascual, que va acusar el líder del PSC, Miquel Iceta, de conformar-se “amb poc” si accepta aquest pacte amb C's. Pascual veu “impossible” donar-hi suport perquè trairien els seus votants si abonessin el que consideren una tercera reforma laboral o una rebaixa del salari mínim.

La segona votació s'avança a divendres?

La junta de portaveus del Congrés decideix avui si s'avança a la nit d'aquest divendres la segona votació –més que previsible– d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Fa uns dies el PP va anunciar que acudiria al Tribunal Constitucional si la votació es feia dissabte. Tot i així, tant el PSOE com C's defensaran que la votació es faci tal com estava prevista, en dissabte, perquè entenen que la data compleix amb allò establert en la Constitució.

El ple d'investidura començarà demà a dos quarts de cinc de la tarda, amb l'única intervenció de Pedro Sánchez. Els discursos de la resta de portaveus seran el dia següent. A causa del gran nombre d'intervencions, aquesta primera votació es podria allargar fins a les onze de la nit. Per tant, al cap de 48 hores, es podria fer la segona –això seria a les onze de la nit de divendres. L'informe jurídic dels lletrats del Congrés avala que la segona votació es pugui fer dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona