Política

Puigdemont diu que el repte és no fer encallar el procés

Creu que Catalunya no té més alternativa que la independència si vol progrés, benestar i justícia

Aposta per una defensa basada en serveis d'intel·ligència i no pas en un exèrcit convencional

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera que la seva responsabilitat és evitar que el procés cap a la independència s'encalli perquè considera que és l'encàrrec de la majoria de ciutadans al 27-S i també el motiu pel qual Artur Mas va “fer un sacrifici molt gran”.

En una entrevista a BTV, ahir al matí, realitzada per nens de l'escola Nou Patufet del barri de Gràcia de Barcelona, Puigdemont admetia l'enorme sorpresa que li va suposar que Mas li demanés que el substituís, fins al punt que afirma que no ho hauria acceptat si li haguessin donat temps per rumiar-ho en altres circumstàncies.

El president es mostrava convençut que Catalunya no té més alternativa que la independència “si volem garantir progrés, benestar i justícia” perquè el país corre el risc que l'actual precarietat i pobresa de gran part de la gent es torni crònica. Puigdemont defensa que el poder que actualment Catalunya té dins d'Espanya porta a una “lenta o accelerada decadència” perquè el país no té a les seves mans “els recursos i les eines” per decidir les polítiques que han de donar resposta als “greus desafiaments que tenim i tindrem plantejats en el futur”.

El ciberterrorisme

Sobre si una Catalunya independent hauria de tenir exèrcit, Puigdemont va aprofitar per plantejar un d'aquests desafiaments. No creu necessari un exèrcit convencional, però sí una política de defensa basada en serveis d'intel·ligència que facin front a “la gran amenaça d'avui que té lloc, sobretot, a la xarxa: la ciberdelinqüència i el ciberterrorisme”.

Respecte a si un estat català hauria de tenir exèrcit, però, Puigdemont va defensar que ho hauran de decidir els ciutadans i el Parlament en un debat públic i, finalment, en un referèndum que haurà de validar o no la proposta d'una futura constitució.

Puigdemont també va defensar que Catalunya serà independent si ho volen una majoria de catalans de manera pacífica i democràtica; però, a més, creu que li aniria molt bé ser-ho. En aquest sentit, recordava que la majoria d'experts, fins i tot aquells que no consideren positiva la independència, admeten que una Catalunya independent “seria molt viable”. El president es pregunta que, si en la situació actual, Catalunya lidera la reducció de l'atur a Espanya, té bons indicadors en exportacions, inversió estrangera i atracció de fons per a recerca, de què no seria capaç “amb un estat propi que pogués anar pel món en primera persona i fer intercanvis productius i negociar directament amb la UE i altres estats”.

Monarquia espanyola

En resposta a què li sembla que Espanya tingui rei, Puigdemont es va declarar republicà, però va dir que respecta la voluntat de la majoria d'espanyols i va recordar que “els partits que guanyen les eleccions a Espanya són sempre monàrquics”. Puigdemont també es mostrava convençut que el dia que a Espanya guanyi un partit republicà es respectarà la voluntat de la majoria.

No és fan de ‘Star Wars' ni vol veure el ‘Polònia'

En el torn de preguntes personals, Puigdemont va admetre que no és un fan de la ciència-ficció ni de la saga cinematogràfica ‘Star Wars', que no ha vist sencera, tot i reconèixer que el fet que continuï vigent gairebé quaranta anys després fa evident que és “una obra mestra”. Respecte al programa de sàtira política ‘Polònia', Puigdemont admet que no el veu perquè no vol que l'afecti i té molt respecte per als creadors i la seva llibertat creativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona