Política

la crònica

“Hem de ser més i fer-ho millor”

Ja fa temps que, a l'expresident Mas, se'l veu més relaxat. En el dinar col·loqui d'ahir, organitzat per l'entitat Sobirania i Justícia, ho va semblar, fins i tot quan va ser hora de parlar de la refundació de CDC. D'un temps cap aquí, sovint, quan es disposa a dir una frase titular, empra un preàmbul tipus aquest: “Com que ja em permeto algunes llibertats, aquesta me la permeto.” I la diu. I un cop l'ha dita, la repeteix o deixa una pausa dramàtica.

La nova posició propicia que faci comentaris que barregen una mena de pedagogia amb la crítica esmolada. Abans de començar el col·loqui, ja va amollar una tirallonga de declaracions d'intencions. “Hem de ser més i hem de fer-ho una mica millor.” “Cadascú en el seu àmbit –va argumentar– ha d'eixamplar el nombre dels que hi creuen.” Aquí, va incidir en la necessitat de superar “amb escreix la barrera” del 50% dels vots a favor de la independència, per guanyar el reconeixement internacional. I, al mateix temps, va demanar “una actitud més positiva i més confiança”. “Les pedretes en el camí no ens les podem posar nosaltres mateixos.” D'aquestes pedretes, va dir haver-ne observat “unes quantes”, però com que s'havia receptat “una actitud positiva”, va evitar de “retreure-les” obertament. Tampoc no cal ser gaire audaç per saber a qui es referia. “No ens emboliquem en disputes de vol gallinaci”, va reiterar.

Per acabar d'arrodonir la recepta per a l'independentisme, va recórrer al cruyffisme. “Quan Cruyff parlava del país, ens deia: «Si ho teniu clar, ho heu de fer.»” I Mas repetia la frase, exhalant un silenci posterior. Passat el silenci, hi afegia, això sí, una precisió –o un avís– fruit de l'experiència; deia: “Del dir-ho al fer-ho hi ha un tros.”

El líder dels convergents va amanir el discurs de marcats tocs europeistes: “Catalunya hauria de ser el millor exemple dins d'Europa de com es pot viure el somni europeu”, entenent, pel somni europeu, “pau, benestar, oportunitats, llibertat i seguretat”.

El col·loqui va permetre que sortissin tota mena de temes, i també un grapat d'agraïments dels assistents a la seva figura (tal com va admetre Isabel-Helena Martí, de Sobirania i Justícia, al final, Mas “jugava a casa”). Sobre la credibilitat dels partits, l'expresident va llançar aquesta cleca: “Alguns d'aquests partits nous en pocs mesos ja estan barallats com mones.” Pel que fa a l'exèrcit –o no– en una Catalunya independent: “Si no ens donem garanties de coresponsabilitat en la seguretat, hi haurà països molt poderosos que ens donaran l'esquena.” Sobre “les microruptures” que demana la CUP al govern actual, més llenya: “Ens pot pesar massa l'estètica de la sobregesticulació, a còpia de petits pessics a l'Estat es quedaran tan tranquils.” Entremig de tot, Mas no va aclarir encara si vol continuar liderant el partit passat el Congrés –“estic escoltant, parlant amb molta gent”– i va defensar que el partit està fent la refundació mirant a dreta i a esquerra, i ampliant la base de participació. Isabel-Helena Martí va dir que veia Mas “en plena forma”. Pel comentari que hi va afegir després, va semblar que parlava no només del seu discurs sinó de l'actitud a taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona