Política

Ibarra sobre Catalunya: “La política consisteix en què els que tenen ajudin als que no tenen, per això no vull que marxeu”

L'expresident d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha parlat sobre Catalunya aquest dimecres en una taula rodona sobre el model d'Estat organitzada pel Diplocat a Sevilla, en què ha assegurat que no vol que els catalans s'independitzin d'Espanya per una qüestió econòmica perquè llavors Extremadura perdria el finançament solidari que rep des de Catalunya: “La política consisteix en què els que tenen ajudin als que no tenen, per això no vull que marxeu”. De fet, ha reconegut que no vol que Catalunya es mantingui dins d'Espanya per una estima particular, sinó perquè Catalunya permet construir “el projecte equilibrat” que ell defensa.

Ibarra ha participat en el debat Tensions intergovernamentals a Espanya: Cap a un nou model d'Estat?' i celebrat a la Universitat Pablo de Olavide (UPO) de Sevilla, al costat del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, l'expresident del Parlament andalús Manuel Gracia i l'històric dirigent del PNB Iñaki Anasagasti.

Ibarra també ha considerat que els espanyols no estaven preparats per “un cop d'estat al sistema des de dins del sistema”, que és el que considera que està fent en aquests moments Catalunya .

Sobre el referèndum ha considerat que el problema és que “hi ha preguntes que no es poden fer”.

En aquest sentit, Tardà ha recordat que “Catalunya ja ha demanat 19 vegades” el referèndum i que per això no ho tornarà a fer. “Com a molt estudiarà una hipotètica proposta en aquest sentit per part del Govern espanyol”, ha afirmat.

Per la seva banda, Anasagasti ha explicat que el País Basc va deixar de recórrer al Constitucional perquè consideraven que era un “àrbitre casolà i una guillotina” i que segurament això explica el menor nombre de reclamacions basques. També s'ha referit a l'artificialitat de l'Espanya de les autonomies i a la incapacitat de l'Estat per acceptar la seva plurinacionalitat i plurilingüisme. Ha defensat que les reclamacions basques i catalanes tenen una base històrica evident i ha recordat que el 1978 ni Madrid ni Extremadura demanaven l'autonomia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona