Política

Rajoy fa caure Soria amb vista a unes generals

L'exministre d'Indústria renuncia adduint “errors” de comunicació, mentre que des de La Moncloa s'admet que la seva presència al govern era insostenible

L'escàndol polític complica les estratègies electorals de Rajoy

Si hi ha qualsevol indici de sospita que s'ha operat en un paradís fiscal, “no es pot ser al govern”. Així de rotund va ser ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després d'assegurar que desconeixia el cas en concret que afecta José Manuel Soria. És l'evidència que, tenint en compte l'ambient preelectoral que es respira a l'Estat, la continuïtat dins l'executiu espanyol del ministre Soria era insostenible. Sobretot perquè a La Moncloa li semblaven increïbles les explicacions contradictòries del ja exministre d'Indústria, Energia i Turisme i, en conseqüència, li resultava impossible continuar defensant la seva innocència. L'estratègia de Mariano Rajoy de deixar podrir les situacions en espera que s'oblidin es feia inviable per les aspiracions del PP de millorar els resultats del 20-D. Aquest cop li tocava acceptar la renúncia d'un dirigent que ha decidit plegar de totes les responsabilitats polítiques, també com a diputat i com a
líder del PP canari.

En una setmana en què la corrupció ha tornat a colpejar amb duresa les essències populars, ja no podia sostenir el titular d'Indústria, perquè seria tant com donar validesa a les seves erràtiques explicacions de per què el seu nom apareix en els papers de Panamà. Primer, figurant –juntament amb el seu germà Luis Alberto– durant dos mesos del 1992 a l'empresa UK Lines, amb seu a les Bahames. Més tard es descobria que també sortia en els documents de l'entitat UK Lines Limited del 1997, quan ja estava en la política. Però el detonant de la renúncia va ser quan es va publicar que figurava en una entitat radicada al paradís fiscal de Jersey. En aquest cas, apareix com a administrador de Mechanical Trading Limited, dissolta el 2002. Això sí, en el comunicat de renúncia, Soria ni tan sols en parla. Els “errors de comunicació”, els atribueix a l'activitat anterior.

Aquesta darrera informació va suposar el revés definitiu per al seu objectiu de mantenir la confiança de Rajoy. El president espanyol no es podia permetre que dilluns es presentés al Congrés per donar explicacions, ja que suposava retenir-lo alguns dies més com a ministre, amb l' erosió que implicava el setge constant de l'oposició.

Més explicacions

Perquè la complicada situació de Soria podria haver enterbolit encara més la tàctica que preparava el popular de cara a la setmana vinent d'intentar fer un darrer placatge al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per negociar la gran coalició i, si li reiterava una negativa, tenir més arguments per forjar el relat de la intransigència del socialista. Ahir, enmig de la pressió de Podem, C's i també de Sánchez perquè sigui ara Rajoy el que doni explicacions al Congrés –cosa que no farà–, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, suggeria al socialista que no critiqui tant i miri cap a la corrupció que té dins el seu partit, mentre deixava sense resposta si es produirà l'esperada trucada del popular a Sánchez abans que el rei Felip VI els cridi a consultes el dia 26.

El cas de Soria no només enrareix l'ambient en el tram final per establir pactes que evitin els comicis, sinó que també deixa Rajoy en evidència. “No es pot fer dimitir tot aquell que hagi estat imputat”, reblava després que s'arxivés –això sí, perquè havia prescrit– una investigació judicial que afectava l'exministre. “Imaginin quina injustícia hauria comès”, hi afegia. Si més no, aquest assumpte, conegut com el cas Salmó, no és l'únic en què ha aparegut el nom de l'exministre al llarg de la seva trajectòria política.

Soria, que ha tingut un mandat polèmic pel seu setge a les energies alternatives, el dèficit de tarifa elèctrica, el seu suport al fracking i a les extraccions petrolieres, també ha deixat en una situació delicada Rajoy per les seves activitats “personals”, segons indicava Saénz de Santamaría. Calia filar prim, perquè el president espanyol va suggerir recentment que assumiria responsabilitats si es demostrava que algun membre del govern es veia implicat en un cas de corrupció.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, assumeix les responsabilitats d'Indústria.

LES FRASES

La política és una activitat que ha de ser exemplar, també en la pedagogia i les explicacions
José Manuel Soria
exministre d'indústria
Ningú que hagi operat des de paradisos fiscals pot ser en el govern espanyol
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia