Política

Puigdemont presenta avui el pla de govern dividit en tres eixos i 750 mesures

El president de la Generalitat compareix davant els mitjans de comunicació coincidint amb els cent dies de mandat

El pla no inclou un bloc específic dedicat a les estructures d'estat i al procés

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presentarà aquest dimarts el pla de govern coincidint, a més, amb els 100 dies de mandat. El pla, han confirmat fonts de l'executiu català, està dividit en tres eixos: un de social, centrat en l'estat del benestar; un d'econòmic, amb l'objectiu de lluitar contra l'atur, i un tercer referit a la regeneració democràtica i a la transparència. El pla inclourà 750 mesures i 45 lleis. Pel que fa a les estructures d'estat i el procés, no hi figuraran com a apartat concret, sinó que hi apareixeran de forma transversal. Puigdemont sí que farà una declaració política al respecte, tot i que no quedi per escrit. El president compareixerà en la seva primera roda de premsa el dia abans de reunir-se amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Puigdemont desenvoluparà aquest dimarts el pla que ja va avançar al Parlament i que, al seu torn, desgrana el programa electoral de Junts pel Sí. Els tres eixos, de fet, coincideixen amb els que figuraven en l'apartat del programa que fa referència al país que es vol construir: un nou estat del benestar, una economia al servei de les persones i ciutadania i regeneració democràtica. Ara bé, no hi haurà un bloc específic dedicat al procés, tot i que el president hi farà referència en la seva compareixença.

El full de ruta que presentarà el president per als propers 15 mesos estarà molt lligat als futurs pressupostos que el Govern confia a aprovar, tot i que no hi haurà una referència explícita a les partides pressupostàries. Serà com una guia per saber com seran els comptes, incloent mesures que també figuraran en el projecte de llei que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, portarà al Parlament.

D'aquesta forma, en el pla figurarà tot el que té a veure amb el pla de xoc social, perquè l'executiu català treballa sobre la base que tindrà la majoria parlamentària suficient per tirar endavant els pressupostos.

Així, el Govern plantejarà més de 500 mesures, però la xifra no està tancada perquè a última hora se n'estan afegint des de totes les conselleries. Entre elles hi haurà les lleis que l'executiu té previst aprovar en els pròxims mesos, nous programes i nous plans.

Un exemple és el pacte per a un salari mínim d'acord amb els estàndards de la carta social europea, una mesura que va anunciar el mateix president el passat divendres i que busca el consens dels agents socials i econòmics.

També s'especificarà quines d'aquestes mesures ja s'han començat a aplicar, fent així una mena de balanç de l'estat d'execució per demostrar que el Govern està governant en aquests primers cent dies.

A diferència de plans de govern anteriors, no hi haurà referències temporals ni es concretarà una data de previsió d'esgotament de la legislatura.

Puigdemont compareixerà, a més, el dia abans de reunir-se a la Moncloa amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, amb qui espera poder parlar de les relacions entre Catalunya i Espanya però també de qüestions que afecten el dia a dia de la Generalitat i dels ciutadans, i que tenen a veure amb decisions del govern espanyol, encara que estigui en funcions. És el cas dels objectius de dèficit o de la sentència del TC sobre el decret de pobresa energètica, a instàncies d'un recurs de l'executiu de Mariano Rajoy.

Des del Govern faran el possible perquè la trobada de dimecres no sigui només una foto. De fet, el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, el convergent Francesc Homs, ja ha demanat a Rajoy que faci de president i no de candidat, i doni respostes concretes a les demandes que li plantegi el president català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona