Política

Accent social per a la transició

Puigdemont presenta un pla de govern amb 45 lleis i 750 mesures centrades en la gent per dur Catalunya a les portes de l'estat propi

En condiciona l'execució a l'aprovació del pressupost i evita fixar-se límit temporal

“Hi ha un moment per a l'endreça i un moment per a la fressa, i a nosaltres ens toca fer l'endreça.” Així va resumir Carles Puigdemont la filosofia del pla de govern de l'onzena legislatura que el consell executiu va aprovar ahir, coincidint amb els cent dies de la investidura del president, i que posa la prioritat absoluta en les mesures de caràcter social. “El compromís és revertir les retallades i els seus efectes, i situar Catalunya a les portes d'un estat propi”, reblava Puigdemont, que justificava que la millor manera de tirar endavant el procés sobiranista no és “anar sempre amb l'estelada” –ahir, per exemple, es desmarcava de la formació per a la desobediència a l'Estat que ha iniciat la CUP entre els seus càrrecs locals– sinó parlar “de les persones” i com millorar la seva qualitat de vida.

D'aquí que el president passés volgudament ahir “de puntetes” sobre la construcció d'unes estructures d'estat en què es vol seguir treballant amb la màxima discreció –tot i que sí que apuntava que l'agència de protecció social es pot constituir “ràpidament” i que la tributària es proposa millorar la formació de personal i implantar el sistema informàtic que li permeti ser autosuficient en la gestió–, però alhora seguís reivindicant, per exemple, la recaptació de tots els tributs, la gestió integral de les línies ferroviàries internes, l'atenció i solidaritat amb els refugiats o la participació dels Mossos en els fòrums de coordinació europeus.

El document es fixa com a objectiu de legislatura del govern l'aprovació de fins a 45 lleis i propostes normatives i l'adopció de 750 mesures, dividides en tres grans àmbits: major justícia social, més i millor feina i més bones pràctiques. Tot plegat, amb l'accent gairebé exclusiu en la defensa de l'estat del benestar i l'atenció a les persones, ja que el president admetia que la recuperació econòmica que indiquen les grans xifres encara no s'ha traslladat prou a famílies i individus.

Diàleg pel pressupost

Totes les mesures del pla de govern estan previstes en el projecte de comptes per al 2016 que està redactant l'administració catalana, l'aprovació dels quals serà bàsica perquè se'n puguin executar la major part. “Els pressupostos són la crossa indispensable perquè el pla de govern rutlli amb turbo, són la gasolina del vehicle”, il·lustrava Puigdemont, que confirmava que el projecte de llei arribarà al maig al Parlament per a la seva tramitació, amb l'objectiu que s'aprovin definitivament al juliol. Per fer-ho, això sí, serà imprescindible el vot de la CUP, amb qui hi ha des de fa setmanes un “diàleg intens i sincer”, segons Puigdemont, que es declarava satisfet pel funcionament fins ara de l'acord de govern i es mostrava, per tant, optimista. “No demanem cap xec en blanc, ens hi hem de dedicar”, exposava.

El president, això sí, ja avançava que els comptes no compliran l'objectiu de dèficit fixat enguany per a les comunitats, del 0,3% en espera que el govern espanyol el pugui revisar un pèl a l'alça, ja que “no és realista” i “és inassumible”.

El que no va aclarir Puigdemont és la durada de l'actual legislatura de transició, ja que va evitar confirmar-ne la data de caducitat d'aquí a 15 mesos. “No serem presoners de cap armadura en forma de calendari”, recordava, tot incidint que “no seria cap tragèdia” si s'allargués.

Llista unitària a Madrid

La política de la Generalitat “no està en funció” del que pugui passar a Madrid, però el president admetia que el desplegament del pla de govern dependrà en bona part de si hi ha noves eleccions espanyoles o no, i de les traves que hi pugui posar el govern que surti elegit, sigui abans o després. És en aquest sentit que Puigdemont enviava un doble missatge clar. D'una banda, advertia l'executiu estatal que deixi de posar recursos contra lleis que només pretenen millorar la situació de vida dels catalans. De l'altra, feia una defensa implícita d'una llista unitària a Madrid, ja que, si bé deixava la fórmula final en mans dels partits, recordava els bons resultats de Junts pel Sí i constatava que en una nova cita electoral, i tot i que caldria llegir els resultats en clau estatal, seria important “que la primera força fos independentista”.

LES FRASES DEL PRESIDENT

El pla és ambiciós: prioritza les polítiques socials, malgrat l'ofec econòmic i financer, i fa compatible l'atenció a la gent i la creació d'estructures d'estat
És possible una pròrroga tècnica de la legislatura: potser va ser un error parlar tant de 18 mesos quan és un procés que, de fet, ja té cinc anys

Escepticisme de l'oposició

Aplaudiments de propis i crítiques d'aliens. Així és com van rebre els partits la presentació del pla de govern per part del president de la Generalitat. Junts pel Sí va celebrar que el govern “avança a bon ritme” en la desconnexió, en paraules del portaveu adjunt, Roger Torrent. Des de la CUP, el diputat Albert Botran va veure de bon ull que l'executiu vulgui revertir les retallades, però li va demanar uns pressupostos “desobedients” amb les condicions que imposa l'Estat espanyol.

Tant el PSC com Catalunya Sí que es Pot van considerar que el pla de Puigdemont no és creïble. La socialista Eva Granados va recordar que Junts pel Sí no té majoria al Parlament. Més durs van ser des de Ciutadans i el PP. El portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, va censurar que Catalunya “suma cent dies de desgovern de la Generalitat”. I el popular Enric Millo va acusar Puigdemont de fer un discurs “amenaçador i trampós a favor de la independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona