Política

política internacional

brasil

El Senat del Brasil aparta Rousseff de la presidència 

Després de 20 hores de debat, 55 senadors voten a favor del judici polític en què es dirimirà si Rousseff va incórrer en irregularitats maquillant els comptes públics

S'obre ara un termini d'investigació de fins a 180 dies que conclourà en un nou debat al Senat

El Senat del Brasil ha confirmat aquest dijous que inicia el procés d'impeachment contra la presidenta del país, Dilma Rousseff, que serà apartada temporalment del càrrec i substituïda pel seu número dos, Michel Temer. Després d'una maratoniana sessió de debat de 20 hores, 55 senadors han votat a favor del judici polític en què es dirimirà si Rousseff va incórrer en irregularitats maquillant els comptes públics del Govern.  

La moció només necessitava 41 vots per tirar endavant. S'obre ara un termini d'investigació de fins a 180 dies que conclourà en un nou debat al Senat i en una votació que serà ja definitiva. Fins aleshores, Rousseff esperarà l'impeachment fora del poder.

Els senadors que han donat suport Rousseff han insistit en la tesi que al Brasil està en marxa un “cop contra la democràcia”, malgrat que dimecres el Tribunal Suprem va avalar el procés al negar un últim recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat.

La presidenta ja ha rebut la notificació formal de la decisió dels senadors de sotmetre-la a un judici polític, per la qual cosa ha quedat oficialment suspesa del càrrec. El primer secretari de la Cambra Alta, el senador Vicentinho Alves, ha estat l'encarregat de lliurar la notificació a Rousseff al despatx que fins avui ha ocupat al palau presidencial de Planalto, i on aquesta mateixa tarda s'instal·larà el seu substitut.

Alves s'ha dirigit seguidament a la residència oficial de Michel Temer per traslladar-li formalment la decisió del Senat de nomenar-lo president interí durant el procés contra Rousseff.

Un senador i futur ministre del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), Romero Juca, ha avançat que Temer té previst que el nou gabinet prengui possessió aquest mateix dijous; en principi tots els ministres, llevat del titular d'Esports, Ricardo Leyser, pels Jocs Olímpics d'aquest estiu, i el governador del Banc Central, Alexandre Tombini, a causa de la crisi econòmica.

En nom del Govern, l'advocat defensor de la unió, José Eduardo Cardozo, ha defensat l'actuació de Rousseff i ha preguntat “on està la mala fe” en aquest cas. Cardozo, que ha criticat el procés tant pel seu fons com per la seva forma, ha lamentat que el Tribunal Suprem desoís les peticions de “nul·litat” després de la destitució del president de la Cambra de Diputats, Eduardo Cunha.

“En consumar-se l'impeachment, el Brasil es transformarà en la república bananera més gran del planeta”, ha postil·lat durant el seu al·legat, posterior al de tots els senadors.

El vicepresident de la cambra alta, Jorge Viana, del Partit dels Treballadors (PT), també ha assenyalat que “el Senat està escrivint una de les pàgines més tristes dels seus 190 anys”. Al seu entendre, el tràmit del Senat era “una mà amb les cartes marcades”.

El debat parlamentari ha tingut el seu eco també als carrers del Brasil, dividits en els últims mesos entre partidaris i detractors de Rousseff. Les manifestacions dels dos bàndols s'han repetit aquest dimecres prop del Parlament, on s'han arribat a produir alguns aldarulls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia