Política

procés sobiranista

Puigdemont: “Volem ser un nou estat de la UE”

El president confia que, si la Unió Europea s'ha reformat per evitar el Brexit, també ho farà perquè Catalunya no sigui exclosa

Remarca l'avantguardisme democràtic català davant la judicialització polititzada de l'Estat

A la capital del Regne Unit, davant dels membres del considerat com a segon think tank més influent del món i a les portes d'un referèndum pel Brexit, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va refermar ahir la voluntat europeista de Catalunya. “Volem ser un nou estat i volem ser-ho en el marc de la Unió Europea. No ens imaginem cap altre escenari de futur”, va afirmar. En una conferència a la seu de la Chatham House, el president va recordar que Catalunya comparteix referents, valors i principis amb Europa i que vol participar en la construcció d'aquest projecte des d'una visió mediterrània. “Els catalans som i serem europeus. La Unió Europea és la nostra família política”, hi va afegir.

Aprofitant la proximitat del referèndum que se celebrarà el 23 de juny al Regne Unit en relació amb la permanència a la UE, Puigdemont va recordar als presents, en referència a un possible Brexit, que “Europa ha demostrat que és prou flexible per adaptar-se a les necessitats polítiques del moment, posant sempre el pragmatisme i l'oportunitat per davant de l'ortodòxia i els tractats”. El missatge també anava destinat a aquells que des de l'Estat espanyol insisteixen en una exclusió automàtica a nivell europeu en cas d'independència. “Davant d'una casuística mai donada fins ara, estem convençuts que es trobarà una solució satisfactòria per a tothom.[...] Si Europa s'ha reformat per evitar que el Regne Unit marxi de la Unió Europea, també sabrà adaptar-se perquè Catalunya hi continuï quan sigui un estat independent”, va dir.

Aquesta proclama europeista s'emmarcava en la segona part de la conferència, en la qual Puigdemont va detallar a l'auditori en què consistia la via catalana cap a la independència. El president va recordar el caràcter democràtic –“el marc jurídic ha d'estar al servei de la democràcia, i no pas a l'inrevés”–, pacífic –“la cohesió és un dels valors més preuats de la nostra societat”– i dialogant del procés. En aquest sentit, va deixar clar als assistents que als catalans “no ens fa por votar i no ens fa por el resultat”, motiu pel qual s'acceptaria un referèndum proposat per l'Estat. Mantenint el to didàctic de la conferència, Puigdemont va advertir, un cop més, que aquest escenari no arribarà, motiu pel qual ja s'estan començant a preparar les estructures d'estat per poder proclamar la independència en uns 18 mesos. El president va deixar clar, en el torn de preguntes, que “si tot va com ha d'anar i no hem de fer-ho abans, a les portes de l'estiu de l'any que ve convocarem les eleccions constituents”.

Puigdemont, que va immergir els presents a la situació catalana exposant la “invasió legislativa constat al nostre marc legal per part del Tribunal Constitucional, que està a les ordres del govern espanyol”, va deixar clar que, al contrari del que va fer Londres amb el cas escocès, no confia que la resposta arribi des de Madrid, sinó que aquesta haurà de venir d'Europa.

La història de Catalunya, les possibles motivacions purament econòmiques, la negociació del deute amb Espanya i l'encaix amb Europa van ser algunes de les inquietuds expressades pels assistents en les interpel·lacions a Puigdemont. També li van demanar com s'ho faria per arribar al 50% dels vots. “No som tan lluny i hi ha un 11% dels votants que encara esperen un gest de l'Estat, però no arribarà i s'hauran de definir”, va dir. Preguntat sobre quin és el principal escull que té al davant el procés, ho va tenir clar: “Serem sempre nosaltres mateixos, els catalans. Som els únics que ho podem impedir si no fem les coses bé. Si expressem aquest desig democràticament és impossible pensar en obstacles més enllà.”

LES FRASES

Davant d'una casuística nova, estem convençuts que Europa trobarà una solució satisfactòria per a tothom
Espanya ens hauria de seduir, però la seva incapacitat de gestió del conflicte no dóna més que motius per independitzar-nos
Si no hem de fer-ho abans, a les portes de l'estiu del 2017 convocarem les constituents
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
En el conflicte escocès, la resposta va venir de Londres. En el nostre cas no vindrà de Madrid, haurà de venir d'Europa

Vot electrònic a les constituents

Redacció

Els catalans que resideixen a l'estranger podran votar electrònicament en les properes eleccions que se celebrin a Catalunya, segons va garantir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als representants de la comunitat catalana resident al Regne Unit. Amb aquesta mesura, el govern vol evitar que es repeteixin els episodis com el de les eleccions del 27 de desembre passat, quan més de 7.000 catalans a l'exterior no van poder exercir el seu dret a vot per incidències en la trames a de les paperetes i la negativa de la Junta Electoral Central a allargar el termini per votar.

El vot electrònic és un sistema que, ben desenvolupat, és tant o més segur que el vot tradicional i que aporta beneficis, com ara l'accessibilitat, la flexibilitat i un recompte molt més eficient.

L'objectiu del govern és que el sistema estigui en marxa “per a les eleccions constituents” al Parlament de Catalunya, tant si són l'any 2017 com el 2018, va avançar Carles Puigdemont als catalans residents a Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona