Política

política catalana

Junqueras avisa la CUP que el pressupost ha de ser realista

El vicepresident del Govern avisa que prorrogar els comptes públics seria “autonomista”

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha defensat aquest divendres la conveniència de rebaixar l'IRPF a les rendes baixes i mitjanes, les de menys de 36.000 euros, però ha avisat la CUP que els comptes han de ser “realistes” i que no “pintarà” ingressos, en al·lusió a que no se'ls inventarà.

En una entrevista a El Món a RAC1, Junqueras s'ha referit així a les reivindicacions exposades ahir per la CUP amb vista a les negociació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest any, com incorporar els impostos anul·lats pel TC, a propòsit dels quals Junqueras ha comentat: “Hem de fer gestos polítics, sí, però això ha de ser compatible amb uns pressupostos realistes també”. I “atès que no és bo maquillar pressupostos, és bo fer tot el possible per fer-los efectius tan aviat com puguem”.

Oriol Junqueras ha garantit a la CUP que exercirà la “sobirania” amb “totes les eines” de què disposi la Generalitat, però a la vegada ha advertit que una pròrroga pressupostària comportaria mantenir Catalunya en un escenari “més autonomista” que aprovar uns pressupostos amb els quals es poden posar els “fonaments” de la República catalana. 

El conseller ha assegurat que el seu objectiu és “rebaixar una mica, el possible”, ha precisat, la pressió fiscal a les rendes baixes i mitges amb la finalitat de reactivar el consum, i ha denunciat que aquests trams de renda suporten l'IRPF més alt d'Espanya.

Preguntat per si, a canvi, planteja incrementar l'IRPF a les rendes més altes, tal com demana la CUP, ha assegurat que si es rebaixés “molt poc” l'IRPF, “potser no fa falta” recórrer a aquesta mesura, perquè l'augment del consum i de la recaptació associada a aquest ja “compensaria” aquesta pèrdua d'ingressos. 

Pel que fa a l'impacte econòmic d'adoptar una mesura d'aquest tipus, l'ha xifrat en 516 milions en el cas del tram més baix de l'IRPF -que va fins als 17.707 euros, si es rebaixés del 12% actual al 9,5%, per sota de la mitja espanyola- o bé entorn dels 600 milions d'euros si s'anés més enllà i la rebaixa busqués situar en la mitjana espanyola l'IRPF que paguen les rendes de fins a 36.000 euros a Catalunya.

En qualsevol cas, Junqueras ha assegurat que, si es portés a terme una mesura d'aquest tipus, seria aplicable en la pràctica a partir de 2018, ja que afectaria a les rendes de 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona