Política

política municipal

Colau i Collboni mantenen que el seu acord és “obert” i criden a “les esquerres” a sumar-s'hi

L'alcaldessa presenta el nou cartipàs amb el president del grup municipal socialista com a número 3

L'alcaldessa de Barcelona i líder de Bcomú, Ada Colau, i el president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, han comparegut aquest divendres per escenificar el seu acord a partir del qual els socialistes entren al govern de l'Ajuntament. Tots dos han valorat el pacte com “un bon acord per a Barcelona” i han coincidit en assegurar que es manté “obert” a “les forces d'esquerres, especialment a ERC i la CUP.

En aquest sentit, els han cridat a sumar-s'hi i, si no volen formar part del govern, al menys que s'avinguin a “construir consensos”. Colau i Collboni assumeixen que encara tenen un executiu “en minoria” però apel·len al “diàleg” i asseguren que ells pacten perquè “posen els interessos de ciutat per davant dels interessos de partit”.

Així doncs, el govern de Barcelona ja té enllestit el nou cartipàs municipal, que recull la integració dels quatre regidors socialistes a l'executiu de la ciutat. El líder del PSC, Jaume Collboni es converteix en el segon tinent d'alcalde –el número 3 del govern per darrera de Colau i Gerardo Pisarello- i s'encarregarà directament de les àrees d'Empresa, Cultura, Turisme i Mercats, a més de coordinar la fundació Mobile, la presència municipal a Fira de Barcelona i les relacions amb la Generalitat i l'Estat.

El consistori passa de quatre a cinc tinences d'alcalde amb la creació de la d'Empresa, Cultura i Innovació. Amb la incorporació del PSC, Montse Ballarin passa a ser la regidora de Comerç i Mercats i de l'Eixample; Carmen Andrés, la d'Infància, Joventut i Gent Gran, a més del districte de Sant Andreu; i Daniel Mòdol, d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni a més d'ocupar-se del districte de Sarrià-Sant Gervasi.

L'alcaldessa ha presentat públicament el document aquest divendres al Col·legi de Periodistes de Catalunya al costat del líder socialista, Jaume Collboni, i davant l'atenta mirada de la majoria dels regidors del PSC i de BComú. Si les bases de les dues formacions validen l'acord la setmana que ve, Collboni es convertirà en el segon tinent d'alcalde de la ciutat.

Tant Colau com Collboni han volgut subratllar que el nou govern de coalició tindrà responsabilitats compartides. Així, el regidor de BComú Agustí Colom continuarà encarregant-se d'Empresa i Turisme -tot i que ara sota la direcció de Collboni- i Colau, com a alcaldessa, seguirà tenint la màxima responsabilitat sobre el consorci de la Zona Franca i sobre la Fira de Barcelona, tot i que Collboni sigui l'encarregat de la coordinació.

A més de Collboni i Colom, la segona tinença d'alcaldia també incorporarà una nova regidora de Comerç i Mercats, la socialista Montse Ballarin, a més d'un comissionat de Cultura, que serà nomenat pel PSC. Pel que fa a les altres quatre tinences d'alcaldia, continuaran encapçalades per les mateixes persones. Gerardo Pisarello seguirà sent el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament La primera tinença d'alcaldia continuarà encapçalada per Gerardo Pisarello, amb responsabilitats en Economia, Treball i Planificació Estratègica. Com a regidor de Presidència i Energia, Eloi Badia estarà integrat en la primera tinença d'alcaldia.

La resta de tinents d'alcalde baixaran un esglaó en l'organigrama municipal. Laia Ortiz passa de segona a tercera tinent d'alcalde, tot i que les seves funcions continuen sent les mateixes. La tinença d'alcaldia de Drets Socials s'encarrega d'Habitatge, Gent Gran, Salut, Educació i Diversitat Funcional. Pel que fa a Infància i Joventut, s'incorpora la socialista Carmen Andrés com a regidora responsable en aquestes matèries. El regidor d'habitatge, Josep Maria Montaner, segueix en el seu càrrec.Jaume Asens serà ara quart tinent d'alcalde, encarregat de Drets Civils, Transparència, Participació i Esports. Gala Pin, com a regidora de Participació i Laura Pérez, de Feminismes i LGTBI, estan sota el paraigües de la quarta tinença d'alcaldia.

El PSC s'encarregarà aquí de nomenar el comissionat d'Esports, que se sumarà a la comissionada d'Immigració, Lola López.La última tinença d'alcaldia, la cinquena, estarà encapçalada per Janet Sanz. Se centra, com fins ara, en Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. El canvi més destacat aquí és la incorporació del socialista Daniel Mòdol com a regidor d'Arquitectura, Paisatge i Energia. Mercedes Vidal seguirà sent la regidora de Mobilitat, encarregada de TMB.

Pel que fa a l'alcaldessa, les funcions continuaran sent les mateixes. Comunicació, Seguretat i Prevenció, Pla de Barris i Pla Besòs. La Guàrdia Urbana i els Bombers segueixen sent responsabilitat directa de Colau, que compta amb el comissionar de Seguretat i Prevenció, Amadeu Recasens, com a nexe entre ella i els cossos de seguretat i prevenció.

Canvis als districtes

Segons ha explicat Colau, la distribució dels districtes s'ha fet intentant que els tinents d'alcalde no haguessin de combinar les seves atribucions amb la feina de coordinació als districtes. D'aquesta manera, Gerardo Pisarello deixa de ser el responsable de Sarrià –Sant Gervasi i li cedeix la responsabilitat al socialista Daniel Mòdol i Laia Ortiz fa el mateix amb Sant Andreu, que passa a mans de Carmen Andrés.

L'única tinent d'alcalde que segueix coordinant un districte és Janet Sanz amb Nou Barris. Agustí Colom també deixa l'Eixample, per cedir-lo a la socialista Montse Ballarin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona