Política

política catalana

pressupostos

ERC estudia apujar 3 punts l'IRPF de les rendes altes

L'augment a partir dels 90.000 euros permetria recaptar els 40 milions que costaria rebaixar l'impost a les rendes baixes

La CUP hi dóna suport i Castellà (JxSí) ho veu bé si és conjuntural

El Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, sota la direcció del vicepresident Oriol Junqueras (ERC), planeja una reforma de l'IRPF català que suavitzi el gran impacte que tindria sobre els pressupostos públics –516 milions– la rebaixa de la pressió fiscal en 2,5 punts a les rendes baixes de fins a 17.707 euros, que era la proposta que es coneixia fins ara. Ahir, El Periódico publicava un informe del Departament d'Economia que contempla fins a 36 escenaris diferents de pujades i baixades de tipus i en el qual hi ha una proposta força més moderada que, segons el diari, és la que agrada més entre els responsables del departament i del partit republicà. Sobretot perquè, tot i rebaixar la pressió fiscal a les rendes més baixes, l'abast de la reforma no costaria més de 40 milions, una xifra molt més fàcil de compensar amb augments controlats de pressió fiscal en la franja de rendes altes.

A més, es compliria un segon objectiu. Si bé en la primera proposta el vicepresident considerava que una rebaixa de mínims a les rendes de fins a 17.707 euros es podria compensar amb l'augment del consum que podria provocar i els impostos associats a aquest, l'alternativa coneguda ahir no deixaria en mans d'un incert repunt del consum les finances de la Generalitat perquè es recaptarien els 40 milions apujant la pressió fiscal a les rendes altes.

Rebaixa fins a 12.450

Segons aquesta nova proposta, es crearia un nou tram d'IRPF autonòmic entre 0 i 12.450 euros que seria el que es beneficiaria de la rebaixa fiscal –avui el primer tram existent és de 0 a 17.707 euros–. L'actual pressió fiscal del 12% es rebaixaria en 0,34 punts fins a l'11,66% per a rendes amb ingressos de fins a 12.450 euros, que suposen més d'1,1 milions de contribuents, el 33,1%. És en aquest tram de rendes més baixes on la Generalitat deixaria d'ingressar uns 40 milions d'euros. El tram nou que afectaria les rendes de 12.450 a 17.707 euros mantindria el tipus fiscal del 12%.

Per neutralitzar la pèrdua d'aquells 40 milions, el govern augmentaria la pressió fiscal a les rendes de més de 90.000 euros. Així es crearia un nou tram de 90.000 a 120.000, a qui se li aplicaria un tipus del 24,50%, tres punts més que l'actual 21,50%. A les rendes de més de 120.000 euros se'ls augmentaria 2 punts l'IRPF, del 23,50 actual al 25,50. L'augment per aquests dos trams afectaria poc més de 52.000 persones, l'1,5% dels contribuents. Serien aquestes rendes les que compensarien els 40 milions perduts en les més baixes.

La CUP reaccionava positivament a la proposta d'augmentar l'impost a les rendes de més de 90.000 euros perquè ho considera condició per aprovar el pressupost. La diputada Eulàlia Reguant recordava en una entrevista a RAC1 que s'ha de fer un sistema global més redistributiu i que aquelles rendes estan molt per sobre del salari mitjà del país. En aquest debat públic que centra l'actualitat destacava ahir l'actitud amatent del portaveu de Demòcrates i diputat de Junts pel Sí (JxSí), Antoni Castellà, que afirmava en una entrevista a Europa Press que val la pena estudiar l'augment de pressió fiscal a les rendes més altes si es planteja com una mesura “conjuntural” mentre Catalunya no disposi d'un finançament més just però reversible en el futur, perquè l'exresponsable d'Universitats del govern creu que no s'han d'apujar els impostos als ciutadans per norma general. La posició de Castellà destaca, sobretot, perquè és el primer gest de suport a la proposta d'entre les files de Junts pel Sí i tenint en compte que, fins ara, el president Puigdemont i els consellers de CDC que s'han pronunciat s'han oposat a l'augment.

Oposició de C's i el PP

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carles Carrizosa, rebutjava la proposta en considerar que “per un president feble com Puigdemont el més fàcil és apujar els impostos als catalans, els espanyols amb més pressió fiscal”. Carrizosa proposa “ampliar les bases de l'IRPF” i “lluitar contra el frau fiscal” en comptes del que qualifica de “manca de criteri i de projecte uniforme sobre política fiscal” del govern català. El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, anunciava una proposició de llei per reduir el tram autonòmic de l'IRPF a totes les rendes i, irònicament, confiava que CDC hi votaria a favor: “Esperem que es mantingui fidel al que sempre ha defensat i ens doni suport.”

LES FRASES

La línia de 90.000 euros em sembla justa. El salari mitjà del país està molt per sota
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
Es pot estudiar si és una mesura conjuntural mentre no tinguem un finançament just
Antoni Castellà
diputat de junts pel sí
Per un president feble el més fàcil és apujar impostos als catalans, els espanyols que paguen més
Carlos Carrizosa
portaveu de C's al parlament
És el moment de compensar els catalans i deixar d'atacar les butxaques
Enric Millo
portaveu del pp al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia