Política

política

procés sobiranista

El representant del govern a Brussel·les acusa l'Estat de “boicotejar” l'acció exterior catalana

Amadeu Altafaj afirma que si Catalunya vol ser reconeguda com a país ha de comportar-se com a tal

Aposta perquè la Generalitat potenciï la seva acció exterior malgrat les pressions de Madrid

El representant permanent de la Generalitat davant de la UE, Amadeu Altafaj, ha acusat l'Estat espanyol de tenir una estratègia premeditada destinada a “boicotejar” l'agenda exterior del Govern català, a la qual destina recursos concrets.

En un dinar col·loqui aquest dilluns organitzat per l'entitat Sobirania i Justícia, Altafaj ha assegurat que aquesta actitud de l'Estat no atura la voluntat de la Generalitat de projectar-se a l'exterior, sinó tot el contrari. “Ens estimula la creativitat d'una manera que no us podeu ni imaginar”, ha ironitzat.

El representant del govern a Brussel·les ha reconegut que fins que Catalunya no sigui eventualment un Estat, no tindrà els canals institucionals a l'estranger que tenen els països formalment constituïts. Uns canals que, en el cas català, estan “encara més limitats” per l'acció del govern espanyol.

Tot i que no ho ha esmentat directament, fa pocs dies va transcendir que Madrid havia mobilitzat dos ambaixadors especials perquè mantinguessin contacte amb alts càrrecs d'altres països europeus i als Estats Units per contrarestar el relat independentista de la Generalitat.

Avançar en el full de ruta

En la seva opinió, Catalunya no pot “esperar” fins que hi hagi un govern a La Moncloa disposat a acceptar negociar un referèndum. Per aquest motiu, ha esperonat a avançar en el full de ruta sobiranista de 18 mesos i marcar els ritmes que siguin oportuns per al país. “No hem d'esperar a les pròximes eleccions [espanyoles] ni que hi hagi voluntat d'una reforma de la Constitució que pugui ser més o menys favorable als nostres interessos”, ha dit.

Altafaj ha assegurat que Europa és crítica amb Espanya per no haver reaccionat a les demandes sobiranistes.

Ha advertit, però, que si Catalunya vol tenir visibilitat a l'exterior no es pot limitar a explicar el procés sobiranista, sinó que ha d'aportar idees que contribueixin a la governabilitat europea, com quan la Generalitat es va oferir a rebre refugiats. “No només hem d'explicar-nos com a país, hem d'explicar quina Europa volem, guanyar-nos el respecte com a país. Si aspirem a ser un país, hem de comportar-nos com a tal”, ha apuntat. En aquest sentit, ha celebrat que el govern català fes aquesta oferta dels refugiats amb una carta a la Comissió Europea.

Altafaj ha vaticinat que tard o d'hora Europa sancionarà l'Estat espanyol per haver incomplert els objectius de dèficit. Una situació que, al seu parer, comportarà més retallades pressupostàries, que el govern farà repercutir en els pressupostos de les comunitats autònomes.

Altafaj ha reconegut les limitacions del seu estatus a Brussel·les, quan se li ha recordat que Catalunya no és encara un Estat i que això comporta les seves conseqüències: “No sóc un diplomàtic, no tinc estatus de diplomàtic, però em moc en el món de la diplomàcia”.

Ha assegurat que la Generalitat no només ha de mantenir la seva acció exterior, sinó que ha de “potenciar-la”, i ha conclòs que, malgrat les pressions de l'Estat espanyol, hi ha vies alternatives per presentar Catalunya al món com la diplomàcia pública econòmica i cultural.

També s'ha referit a l'episodi de les estelades, i ha ironitzat que la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, és una “heroïna independentista”, ja que el seu intent frustrat de prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei ha servit per reforçar el procés sobiranista català.

Altafaj ha abordat alguns dels reptes més imminents de la UE, com el referèndum sobre la continuïtat del Regne Unit, i ha vaticinat que si guanyen els partidaris de sortir de la Unió, aquesta sortida efectiva no s'arribarà a produir mai.

“Un referèndum que doni un resultat negatiu sobre la continuïtat no acabaria amb un dins-fora. La solució seria més complexa. Hi ha diversos escenaris possibles: el de la sortida total de la UE el descarto”, ha argumentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona