Política

política catalana

pressupostos

Els desacords amb el procés enverinen el pressupost

La CUP rebutja les cessions del govern perquè no impliquen una ruptura amb l'Estat

Les dues parts, disposades a negociar fins a l'últim minut

JxSí planteja reobrir ambulatoris i s'obre a revertir la privatització d'ATLL

Continua el bloqueig per aprovar els pressupostos. La CUP va rebutjar ahir la darrera proposta del govern per modificar els comptes durant el tràmit parlamentari i va tornar a instar l'executiu a retirar-los i elaborar-ne uns de nous, insistint que no retirarà l'esmena a la totalitat. Els gestos pessimistes dels negociadors ho presagiaven al llarg del dia, i de fet la darrera reunió entre Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i diputats i membres del secretariat nacional de la CUP va acabar amb cares llargues i confessions sobre la incertesa de les conseqüències polítiques que pot generar el fet que la CUP i la resta de l'oposició tombin els comptes a l'executiu per primera vegada des del restabliment de la democràcia.

Des del govern descarten unes eleccions anticipades, però avisen que el procés s'alentirà si no es poden sufragar les estructures d'estat, sobretot la hisenda pròpia i l'obertura de noves delegacions a l'exterior, i no es podran invertir els 874 milions de despesa social. La CUP veu en els pressupostos una oportunitat per accelerar la confrontació amb Madrid, tal com recull el nou document de treball que també van presentar al govern. La negociació es podria allargar fins a l'últim minut previ a la votació de dimecres vinent. El diàleg no està trencat, malgrat tot: tant el govern com la CUP estan disposats a continuar parlant.

El ritme del full de ruta

Més enllà de l'estira-i-arronsa per mesures econòmiques concretes, diverses fonts presents en la negociació apunten que ahir, després de llargues trobades, va començar a aflorar la percepció que el principal obstacle per a l'acord no són partides econòmiques concretes, sinó “discrepàncies” en el ritme que cal imprimir al full de ruta independentista i divergències sobre el desenvolupament. Els pressupostos serien, per tant, l'escenari on es manifesten aquestes diferències.

La CUP és partidària de visualitzar la ruptura amb l'Estat al més aviat possible i fer-ho mitjançant aquest pressupost aplicant l'incompliment del límit de dèficit, un desafiament que l'executiu no considera viable per la dependència financera de la Generalitat amb el govern espanyol. JxSí, a més, es decanta per acabar els 18 mesos de la legislatura i ajornar el desafiament fins al final del mandat amb l'aprovació de les tres lleis independentistes, tot i que el moment de la desconnexió és una qüestió que encara està en discussió entre CDC i ERC.

Els anticapitalistes també plantegen un referèndum sobre el deute, després d'una auditoria ciutadana. El govern accepta aquesta última i remarcava que ha cedit en algunes reclamacions de la CUP. Per exemple, l'executiu s'avé a recuperar la gestió directa d'ATLL si el Tribunal Suprem ratifica la nul·litat de l'adjudicació del contracte a Acciona. També inclouria en la llei d'acompanyament els impostos sobre dipòsits bancaris i energia nuclear anul·lats pel Tribunal Constitucional, com exigien els cupaires.

L'IRPF i BCN World

Per contra, JxSí no concreta en el document la reforma de l'IRPF que ha generat tensions entre CDC i ERC, i es limita a estudiar una modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries. La CUP exigeix fer més progressiu l'IRPF, fet que implica apujar la contribució de les rendes altes. Hi afegeixen una reforma de l'impost de successions i donacions i un tribut per a grans fortunes. A més, reclamen l'aturada definitiva de BCN World, en un moment en què el govern consensua una proposta alternativa amb el territori.

Quant a la despesa social, el govern planteja ampliar-la en alguns àmbits, i es compromet a la reobertura dels CAP o CUAP que compleixin uns requisits determinats. La CUP vol, a més, la retirada del Consorci Sanitari de Lleida i el de Tarragona, i la derogació de la instrucció que permet l'entrada de l'activitat privada en els centres públics. Els anticapitalistes també proposen implementar la renda garantida de ciutadania i desmantellar els concerts educatius a les escoles que segreguen per sexe.

A aquesta falta de sintonia, també s'hi afegeixen nous obstacles. “Hi ha tres partits a la taula de negociació, però múltiples estratègies”, assenyalaven altres fonts també presents en els contactes, en al·lusió a les diferències internes que conviuen en el si de la CUP, entre CDC i ERC i en la formació convergent. Al matí, Puigdemont va reunir la cúpula del govern i del grup parlamentari per exhibir unitat i incrementar la pressió sobre els cupaires.

LES FRASES

Les conseqüències [del rebuig] són perdre la possibilitat de fer servir més de 1.100 milions
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Demanem a la CUP que sigui igual de flexible que a l'Ajuntament de Barcelona
Pere Aragonès
SECRETARI D'ECONOMIA
Volem uns comptes que avancin cap a la independència i que no temin enfrontar-nos a l'Estat
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP

El govern avalua la declaració del 9-N

Aquest matí el govern entregarà al Parlament un document d'avaluació del compliment de la declaració del 9-N. D'aquesta manera, l'executiu s'ajusta als compromisos adquirits en la moció de ratificació del text de ruptura aprovada a l'abril i farà un altre intent d'acostar-se a la CUP. L'esquerra independentista acusa el govern de no desplegar la resolució, i focalitza el suport al govern en el compliment d'aquesta declaració i no en l'acord d'estabilitat del mes de gener, del qual l'assemblea cupaire va aprovar deslliurar-se el dia 22. Des de l'executiu són conscients, però, que serà difícil que l'avaluació de l'aplicació de la declaració estovi les posicions de la CUP amb el pressupost. Després de la reunió amb Puigdemont i Junqueras, els negociadors de la CUP van traslladar al secretariat i al grup parlamentari el resultat de la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri