Política

Acord plàcid de Giraut i el PSC a Castell-Platja d'Aro

CiU i el PSC, antics rivals, tanquen un primer any de germanor i amb la millora del passeig marítim a l'horitzó

ERC i ICV diuen que l'empremta socialista es veu poc

El resultat electoral del 24-M de l'any passat a Castell-Platja d'Aro deixava el grup de CiU de Joan Giraut una mica més lluny de la majoria absoluta i obria la porta a un canvi propiciat pels tres partits d'esquerres. Però la suma d'ERC i el PSC, incompatibles des del pla de país, tampoc no feia escabellat pensar que els republicans poguessin entendre's amb la federació. Al final, però, ni una cosa ni l'altra: CiU i el PSC –antagonistes tradicionals i amb una moció de censura, la del setembre del 2009, pel camí– van ser els primers a anunciar un pacte electoral al Baix Empordà. Un cop aparcades les diferències, els dos grups han tancat un primer any plàcid de mandat.

L'alcalde, Joan Giraut, admet que, pel que fa a obra feta, de moment s'han continuat els projectes adjudicats o planificats en la recta final del mandat anterior, però respecte a l'acord amb els socialistes defensa que “s'està funcionant molt bé, a partir d'una llista de setze propostes consensuades amb el PSC”. Giraut esmenta altres projectes, com ara el de renovació del clavegueram –plurianual–, la rehabilitació de l'antic Casino de Castell d'Aro o el procés de participació ciutadana que s'ha completat per habilitar el futur centre cívic al nucli de l'interior.

Entre els projectes de futur, l'alcalde avança l'encàrrec que faran “a una empresa especialitzada per al disseny del nou palau de congressos, amb la participació del teixit empresarial” del municipi, o el principi d'acord amb el Departament de Salut perquè la meitat de les instal·lacions del CAP actual, que l'any vinent deixarà pas al nou centre sanitari, siguin per als serveis de l'àrea Social de l'Ajuntament.

Per la seva banda, la participació del PSC en el nou executiu s'ha deixat notar en matèria de promoció econòmica, que comanda el primer tinent d'alcalde, Maurici Jiménez. A més d'iniciatives com ara el pla local d'ocupació o el casal d'emprenedoria, una de les apostes de l'àrea és l'estudi per millorar els serveis, equipaments, accessibilitat i infraestructures de tota la façana litoral, amb una incidència especial en les platges i l'eix de restauració i oferta lúdica del passeig marítim, que també es vol connectar millor amb l'eix comercial interior de l'antiga carretera.

Poc canvi, per l'oposició

Entre els grups de l'oposició, ERC i ICV han capitanejat el control i les crítiques, mentre que els edils de C's –José Luis Villa s'estrenava com a regidor– i el PP –Peter Kosidlo era l'anterior soci de govern de CiU– han tingut un rol discret. Estel Rodríguez (ERC) hi veu molta continuïtat. “El PSC va justificar el pacte dient que canviarien Giraut i no s'ha notat gaire res”, diu Rodríguez, i Pedro Torres (ICV) coincideix a parlar de “seguidisme del PSC”. Tots dos coincideixen que l'empenta al litoral i el passeig marítim és bona, però reclamen accions similars a Castell d'Aro i s'Agaró. I critiquen la pròrroga del contracte d'escombraries.
i la gestió d'algunes àrees municipals, com ara la de personal.
Pel que fa a d'altres temes, Rodríguez veu lentitud a l'hora de tirar endavant actuacions com la millora del clavegueram o la reurbanització del Mas Nou, i Torres qüestiona la celebració del certamen “anacrònic” de bellesa Mister Spain i defensa que l'escola bressol de Castell d'Aro es traslladi a la zona de l'escola Vall d'Aro i l'Institut Ridaura per alliberar espai per al centre cívic.

les claus

Gestió territorial

A més de la zona comercial, el nou govern de CiU i el PSC vol revitalitzar el passeig marítim, però l'oposició creu que cal fer més feina a Castell d'Aro i s'Agaró.

Autocaravanes

El PSC va ser l'artífex de l'aparcament d'autocaravanes que CiU va suprimir més tard i ara només funciona en temporada baixa. Els vehicles, però, s'aparquen igualment al parc dels Estanys i estudien traslladar-los als afores, en una àrea nova entre Platja d'Aro i Castell d'Aro.

EL CONSISTORI

Govern de grans, i petits que creixen

L'aliança entre les dues grans forces –CiU i el PSC– era la suma més sòlida per governar, però ha cedit el rol d'alternatius als partits tradicionalment petits al ple. Sobretot en el cas d'Esquerra, que havia crescut d'una única acta el 2011 a les tres actuals, i ICV-EUiA, que va passar d'un regidor a dos i va assolir un dels millors resultats en una comarca difícil per als ecosocialistes. Ciutadans va entrar per primer cop al consistori i el PP, en retrocés, va resistir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona