Política

Procés sobiranista

L'ANC consultarà sobre el referèndum unilateral

L'entitat reacciona al “trencament del pacte de governabilitat” anunciant una consulta abans del 3 de juliol

Si guanya el sí, l'Assemblea l'exigirà al govern “per culminar el procés sobiranista”

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) convocarà, abans del 3 de juliol, una consulta oberta a tots els seus associats en què els demanarà si són partidaris d'exigir a les institucions catalanes la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). D'aquesta manera, l'ANC recupera la idea del RUI –el seu president, Jordi Sànchez, va ser el primer a proposar-lo en públic– després d'una setmana en què, segons el comunicat fet públic ahir a la nit pel secretariat nacional, “el procés ha quedat erosionat” i just el dia després que tots els partits s'hi posicionessin.

En el comunicat, el secretariat nacional es lamenta que els partits sobiranistes “no han estat capaços de mantenir la unitat que sempre els hem reclamat”, de manera que aquest vet al s pressupostos marca un “punt d'inflexió”, ja que l'acord d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP del mes de gener passat ha quedat “en dubte”. El full de ruta cap a la independència, també “ha quedat manifestament erosionat”, per la qual cosa l'ANC proposa “avançar cap a la convocatòria d'un referèndum d'independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana, recuperant la iniciativa política de la majoria independentista i finalitzant el procés”.

Respecte a la consulta, l'ANC va avançar que estarà oberta a tots els membres de ple dret, que permetrà tant el vot presencial com l'electrònic i que la pregunta serà: “Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?”.

Recuperar el lideratge

Si en la consulta interna guanya el sí, l'ANC proposarà i exigirà a l'executiu de Junts pel Sí i al Parlament la celebració d'un referèndum amb resposta binària sobre una pregunta clara en relació amb la independència de Catalunya. Una victòria del sí en l'hipotètic referèndum posterior hauria d'implicar, segons l'ANC, “la declaració immediata de la independència”. “Ha arribat el moment de tornar el lideratge del procés a la societat. Hem de ser novament les entitats socials sobiranistes les que exigim als partits polítics les actuacions necessàries per superar les seves diferències i culminar el procés sobiranista”, segons afegia el comunicat d'ahir al vespre.

Recuperar la unitat

El debat sobre la possibilitat d'incloure el RUI al full de ruta pactat entre Junts pel Sí i la CUP ha guanyat força en les darreres hores. La possibilitat, però, és en l'ambient des de fa mesos. El fet que no s'arribés al 50% dels vots per la independència en les eleccions del 27-S i les dificultats per tirar endavant el govern, units a la irrupció de Podem com a força guanyadora del 20-D a Catalunya –i més que probable aquest 26-J– i tercera a l'Estat, han fet irrompre noves propostes per mirar de recuperar la unitat sobiranista.

Des que Sànchez el proposés fa uns mesos, la CUP el va aprovar com a nou objectiu en la seva assemblea del 22 de maig, la mateixa en què va anunciar que es deslliurava del pacte amb Junts pel Sí. ERC no l'ha descartat, igual que el president, Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia