Política

Rovira condiciona el RUI al fet que sigui vinculant i el resultat, efectiu l'endemà

La número 2 d'ERC aposta pel full de ruta vigent i situa la DUI en l'aprovació de la llei de transitorietat

El procés constituent de Kosova serà un dels miralls

Esquerra encara no ha fet el debat intern per situar-se amb claredat en la discussió a la qual el sobiranisme està abocat en les pròximes setmanes –per la consulta de l'ANC el 15 de juliol sobre la idoneïtat d'un referèndum unilateral independència (RUI) i la redefinició anunciada per Puigdemont del programa de govern, a què lligarà la qüestió de confiança al setembre–, però d'entrada la secretària general, Marta Rovira, ja va posar ahir algunes condicions que veu imprescindibles per donar-hi suport.

La primera, que el que surti de les urnes “sigui del tot vinculant”, i que el resultat “es pugui fer efectiu just l'endemà”. És a dir, que no sigui un altre 9-N, i que les estructures d'estat estiguin ja a punt per a la desconnexió, encara que sigui només per allò “bàsic i imprescindible” per funcionar des del moment zero. En un dinar col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, Rovira alertava, a més, que abans cal “asseure's i unificar posicions” dins del sobiranisme, perquè hi ha interpretacions molt diferents sobre què és un RUI, com i quan s'ha de fer, i com encaixaria en el full de ruta de JxSí, que ERC considera plenament vigent. Un full de ruta on Rovira, que està “segura” que al setembre es podrà refer l'acord amb la CUP per tirar endavant la legislatura, refermava ahir que té ben clar que el 27-S ja es va rebre el mandat per fer una declaració unilateral (DUI), i fins i tot hi posava data: la d'aprovació de la llei de transitorietat jurídica que ara s'està debatent en ponència al Parlament. “Tal com està prevista, l'article 1 de la llei és una DUI a efectes jurídics i polítics”, sentenciava ahir.

Procés constituent

La número 2 d'ERC constatava, a banda, que el procés constituent ja ha començat en paral·lel, en una primera fase de participació ciutadana a través d'iniciatives com ara Reinicia o Construïm, que seran la base inicial. La segona fase, ja després de la DUI i de les eleccions constituents, implicarà crear una comissió constitucional que redacti el text que s'haurà de ratificar finalment en referèndum. La metodologia s'està debatent en la comissió d'estudi en marxa al Parlament, de la qual, en espera de decidir si demana noves compareixences, Rovira ja avançava algunes conclusions. Per exemple, que es prendran de referència casos com el d'Islàndia, la reforma constitucional d'Irlanda i el procés constituent de Kosova, on la comissió constitucional és mixta entre diputats i ciutadans, i alguns debats són privats per afavorir-ne el rigor.

LES FRASES

Ens han anat molt bé unes segones eleccions perquè els que confiaven encara en un referèndum pactat tornin a veure que és impossible
Es pot substituir un RUI per un referèndum pactat, però abans cal veure de què estem parlant
Marta Rovira
secretària general d'erc

El 26-J obre una “oportunitat”

Rovira creu que el resultat del 26-J demostra que l'Estat no té gens de ganes de pactar un referèndum ni de reformar-se, i obre una “oportunitat” a consolidar el procés constituent, que veu com la millor manera de sumar gent a la fundació d'una república independent. Per això recordava a la part d'En Comú Podem que vol un procés constituent a la resta de l'Estat que “la millor manera que s'iniciï és començar el nostre”, si bé avisa que aquest serà “només palanca, perquè és impossible que l'un i l'altre siguin coordinats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona