Política

LLUÏSA MORET

ALCALDESSA DE SANT BOI DE LLOBREGAT

“No pararem fins a tenir un transport públic digne”

“Hem fet un pla de govern molt clar dirigit a cobrir les necessitats dels veïns de Sant Boi”

“Ens permetrà vertebrar una zona que tenia el risc d'acabar convertint-se en un abocador”

“El trasllat de la caserna i de la subcentral elèctrica són vitals per a la ciutat”

“Estem complint amb els compromisos i som coherents”

Territori socialista
Lluïsa Moret (Barbastre, 1965) va agafar les regnes de la ciutat el 2014, després de la renúncia de l'anterior alcalde, Jaume Bosch. Un any després, el PSC va tornar a guanyar les eleccions i Moret va ser elegida alcaldessa de Sant Boi amb el suport d'Iniciativa, amb qui governa en coalició. Des de la restauració de la democràcia, el PSC sempre ha governat a la ciutat.
Queden coses
per fer, però crec
que estem sent coherents com a equip
Com valora aquest primer any de govern amb Iniciativa?
Com a positiu. Tenim una llarga trajectòria de treball conjunt amb Iniciativa i coincidim en moltes línies estratègiques, un fet que ens ha permès dissenyar i implementar un pla de govern molt clar dirigit a les necessitats dels veïns i veïnes de la nostra ciutat.
Però el PSC i Iniciativa tenen posicions diferents sobre el pla director urbanístic del delta del Llobregat (PDU). Finalment, què hi té previst fer el seu equip de govern?
Internament, el pla director urbanístic està consensuat amb Iniciativa. Però és cert que és un dels projectes més controvertits d'aquest mandat, ja que es tracta d'una proposta de la direcció general d'Urbanisme en la qual nosaltres no hem tingut tot el poder de decisió. En tot cas, des de l'Ajuntament destaquem les bondats d'aquest pla urbanístic.
Quins són els punts positius?
Ens permetrà vertebrar una zona que fins ara era una ferida de ciutat. També ens permetrà lligar el cultiu urbà amb la zona fluvial. D'altra banda, la intervenció en el nostre territori és lleu i de poc impacte. I dóna un planejament digne en una zona que tenia el risc de convertir-se en un abocador.
Per importància històrica, un dels èxits d'aquest primer any és haver desencallat l'etern debat de la mobilitat a la zona?
Els alcaldes i alcaldesses de la cornisa del delta del Llobregat no pararem fins a aconseguir un transport públic digne, eficaç i sostenible. De moment, després d'anys de ser obviats com a territori, ja hem començat a obtenir respostes de la conselleria. Però encara hi ha demandes històriques, com la línia R-3, que no té calendari. O les obres de la pota sud, que depenen de Foment i tornen a estar parades. No podem permetre que una zona que és un motor econòmic i un referent en el camp sanitari i educatiu no tingui el transport públic adequat.
Un altre dels grans projectes de mandat és el trasllat de la caserna militar. S'ha reunit ja amb el Ministeri de Defensa?
No. Quan hi hagi nou ministre tornarem a reclamar-ho. És una altra reivindicació històrica de ciutat que volem treballar durant el mandat. La caserna de Santa Eulàlia i la subcentral elèctrica són dues barreres que ens impedeixen vertebrar la ciutat. És vital el seu trasllat.
En els darrers tres anys, Sant Boi s'ha convertit en un dels ajuntaments més sanejats de Catalunya. Com s'ho han fet?
Hem implementat un pla d'eficiència energètica que ens ha permès estalviar prop de mig milió d'euros. I aquest estalvi l'hem convertit en un projecte circular, ja que amb aquests diners hem pogut donar més ajudes per combatre la pobresa
energètica. Pel que fa al sanejament, hem liderat un pla d'eficiència econòmica que ens ha permès una reducció molt important del deute i pagar els nostres proveïdors a 28 dies.
Cobertura de les necessitats bàsiques, millora de l'espai públic i canvi de sistema de recollida selectiva. Està complint els objectius marcats per vostè mateixa pel 2016?
Sí. Per una banda hem fet una aposta pel desenvolupament econòmic i el treball digne, donant suport als nostres polígons industrials, el comerç de proximitat i l'emprenedoria. També hem dedicat una part molt important del nostre pressupost a polítiques socials i a la cobertura de les necessitats bàsiques, sobretot en habitatge, subministraments, ingressos bàsics i alimentació. I per altra banda, al setembre canviarem el sistema de recollida per un altre de més qualitat.
De l'1 al 10, quina nota es posaria per aquest primer any?
Un notable. Queden coses per fer, però crec que estem sent coherents com a equip i estem complint amb els compromisos que vam adquirir davant de la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia