Política

POLÍTICA

Volen eliminar el carrer Alfons Sala de Mura

Junts per Mura –integrat per ERC i la CUP– va entrar ahir una proposta a l'Ajuntament per “eliminar el nom del franquista Alfons Sala i Argemí del nomenclàtor”. Segons relaten, Sala (1863-1945) va obtenir el títol de comte d'Egara el 1926 i va ser fundador de la Unión Monárquica Nacional. Com a polític va donar nom al “salisme”, corrent conservador i anticatalanista que va governar Terrassa “amb un sistema propi del caciquisme”. El seu suport a la dictadura de Primo de Rivera li va permetre dirigir la Mancomunitat de Catalunya entre el 1923 i el 1925 “d'on es va dedicar a desmantellar la institució”. Durant la República va estar inactiu, però amb la guerra va recuperar l'activisme fent costat al bàndol franquista i va ser objecte d'homenatges a molts pobles del Vallès Occidental.

Junts per Mura creu que “denominar un carrer com a Alfons Sala és commemorar una figura clau en un context de repressió” i afegeix que “no fer-ho seria anar contra la llei de memòria històrica”.

Mura no és l'únic municipi que té un carrer amb el nom d'Alfons Sala. També Talamanca, Vacarisses i Sabadell. A Matadepera, es va canviar el nom d'una plaça el març passat. L'estreta relació entre Terrassa i els pobles bagencs de Mura i Talamanca –on hi estiuegen molts egarencs– explica la presència del nom d'Alfons Sala als seus nomenclàtors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia