Política

TURQUIA

terrorisme

Un adolescent suïcida, autor d'un atac en una boda a Turquia

Erdogan assegura que es tracta d'un menor d'entre 12 i 14 anys i acusa Estat Islàmic com a ideòleg de la massacre

La matança castiga una celebració kurda a Gaziantep, al sud del país, i deixa almenys 51 morts

Un nou atac terrorista va costar la vida a almenys 51 persones dissabte a la nit a la localitat de Gaziantep, al sud de Turquia. El president del país, Recep Tayyip Erdogan, acusava sense dilacions Estat Islàmic i va assegurar que l'autor de la massacre seria un adolescent suïcida d'entre dotze i catorze anys, que s'hauria fet detonar un cinturó amb explosius.

Els fets van tenir lloc cap les 21.40 h (hora local) durant una cerimònia prenupcial en honor a la núvia. L'objectiu seria la comunitat kurda, perquè es dóna la circumstància que els dos nuvis són militants de l'HDP, partit prokurd i tercer en escons al parlament turc. Segons alguns testimonis, el noi hi hauria anat acompanyat de dos homes d'uns 25 anys que van desaparèixer després de l'explosió. Segons les últimes dades hi ha 69 ferits, 17 dels quals es troben en estat greu. Com a mínim 12 dels morts van ser enterrats ahir diumenge, però els altres funerals hauran d'esperar ja que molts dels cossos han quedat molt malmesos i caldran proves d'ADN per identificar-los, segons fonts de seguretat.

Gaziantep és una de les ciutats més grans del sud de Turquia, un centre neuràlgic que ara ha rebut una gran onada de refugiats a causa del conflicte amb Síria. En aquesta ciutat també s'hi havien instal·lat molts desplaçats per la guerra oberta entre les milícies del PKK i les forces de seguretat turques des del 1990. “Aquest joc canalla que intenten a Gaziantep no els funcionarà. S'ha de desxifrar les verdaderes intencions que hi ha darrere d'aquestes provocacions a la nostra nació. No comprometrem la unitat, la convivència o la fraternitat”, va dir el president Erdogan en un comunicat de condemna. “No hi ha diferència entre el PKK [Partit dels Treballadors del Kurdistan], que el mes passat va matar 70 membres de les forces de seguretat, el FETO com a actor de l'intent de cop d'estat del juliol, en què van morir 240 persones, i la possible responsabilitat d'Estat Islàmic a Gaziantep”, hi afegia. Diferents càrrecs de la formació islamista governant van cridar ahir els ciutadans a “no caure en provocacions” ja que la convivència en diferents zones de Turquia se n'ha ressentit a causa del conflicte amb la veïna Síria i la violència associada al conflicte kurd, després del fracàs de les converses de pau entre el PKK i el govern d'Ankara. Des de llavors, més de 1.700 persones han mort en els combats, en els diferents atemptats perpetrats pels insurgents kurds i barris sencers han estat arrasats a les ciutats kurdes del sud de Turquia.

Gaziantep és una de les ciutats clau per a la convivència perquè hi viuen turcs, kurds i àrabs, als quals s'afegeix un gran nombre de refugiats. De fet, nombroses organitzacions de l'oposició siriana hi tenen presència. La ciutat fronterera és un destacat bastió gihadista i d'Estat Islàmic, com ho demostren els assassinats d'activistes sirians comesos en aquesta ciutat i d'altres de properes.

LA FRASE

Aquest joc canalla que han intentat a Gaziantep no els funcionarà
Recep Tayyip Erdogan
president de turquia

LA XIFRA

1.700
persones
han mort el darrer any en els combats entre els insurgents kurds i les forces de seguretat turques

Els kurds recuperen terreny a Síria

Les forces kurdes sirianes avancen a la zona sud d'Al-Hasaka, al nord-oest del país. Des de dijous les forces kurdes s'enfronten en aquesta ciutat a les tropes lleials al règim de Baixar al-Assad, que han llançat una ofensiva per recuperar aquest territori. L'exèrcit ha bombardejat les ciutats i ha provocat els enfrontaments més virulents entre les forces kurdes i l'exèrcit sirià des de l'inici del conflicte, el 2011. Ahir, els avions de guerra de las forces kurdes Asayish també van bombardejar posicions de l'exèrcit. Les milícies kurdes, que tenen el suport dels Estats Units, han encadenat un seguit d'avenços en territoris que havien estat sotmesos sota el jou d'Estat Islàmic. Ara, controlen en el nord de Síria una àmplia franja que va gairebé des del Mediterrani, al'enclavament occidental d'Afrin, fins al punt on coincideixen les fronteres de Síria, l'Iraq i Turquia, excepte unes desenes de quilòmetres al nord d'Alep que segueixen en mans dels gihadistes. Després de la victòria clau a Kobane, els kurds es van apoderar del pas fronterer amb Turquia de Tal Abiad i fa tot just dues setmanes conquerien Manbij, considerada la principal via de subministrament i reclutament de gihadistes per Estat Islàmic. L'atac de l'exèrcit sirià s'interpreta com un avís als kurds perquè aturin els seus avenços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA