Política

andorra

cas bpa

Andorra investigarà la policia espanyola denunciada per BPA

Els germans Cierco van afirmar que els van requerir dades del cas Pujol

La batllessa ho comunica a dos jutjats

La justícia andorrana obrirà una investigació després de la declaració d'Higini Cierco –un dels màxims accionistes de l'extinta Banca Privada d'Andorra (BPA)– sobre presumptes coaccions i amenaces de “comandaments policials espanyols” per aconseguir dades del cas Pujol, sobre un suposat frau fiscal i el blanqueig de capitals que investiga l'Audiencia Nacional.

En una resolució, la jutgessa instructora del cas BPA, Canòlic Mingorance, va acordar ahir notificar el “desglossament de dues noves causes” arran de la declaració de Cierco als jutjats dijous passat. Així, envia al torn ordinari d'instrucció penal les presumptes coaccions i amenaces i, d'altra banda, informa d'aquestes informacions la jutgessa que fins ara instruïa la presumpta revelació de secrets bancaris en relació amb la família Pujol Ferrusola.

A més, en la interlocutòria, la batllessa d'Andorra dóna per tancada la investigació del cas BPA, banc intervingut el març del 2015 per les autoritats andorranes arran de les denúncies dels Estats Units, que asseguraven que la banca canalitzava fons del crim organitzat. En concret, la jutgessa va comunicar ahir el processament per a 24 dels encausats –directius i gestors–, perquè estaven vinculats a compensacions dineràries, i proposa al Tribunal de Corts que arxivi el cas per falta de proves per a nou persones més, entre elles els dos germans Cierco. I manté en presó provisional l'exconseller delegat de BPA, Joan-Pau Miquel.

El Grup Cierco va valorar de manera positiva la decisió de la jutgessa de demanar l'arxivament per a Higini i Ramon Cierco. I va insistir en el seu convenciment de la innocència de tots els treballadors de l'entitat financera desmantellada per sospites de blanqueig de capitals.

Higini Cierco va detallar dijous passat, en un comunicat, que va declarar a la jutgessa que dos comandaments policials espanyols (un d'ells és Marcelino Martín Blas, identificat com un dels caps de l'equip de la guerra bruta contra el sobiranisme) li van advertir que, si no col·laborava amb ells aportant informació financera sobre l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i les famílies d'Artur Mas i d'Oriol Junqueras, actuarien contra BPA i desapareixeria. Les dades aportades sobre els comptes dels Pujol Ferrusola, van aparèixer a El Mundo, i van provocar la confessió de l'expresident Pujol sobre la fortuna de la família amagada a Andorra.

LA XIFRA

24
processats
en el cas BPA, segons la batllessa, que vol l'arxivament per a nou inculpats, entre ells els dos germans Cierco.

LA FRASE

Seguirem treballant per demostrar completament que BPA sempre va respectar la legalitat
Grup Cierco
comunicat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona