Successos

exhumació de dalí

“El nom de Dalí ha tornat a ressorgir amb la meva lluita”

Abel diu que no és “cap impostora” i que l’únic que vol és conèixer la seva procedència

El seu advocat ha demanat la documentació de la cadena de custòdia de les mostres extretes al pintor

“Estic bé, tranquil·la i sencera.” Amb aquestes paraules descriu com se sent la figuerenca Pilar Abel, malgrat que la setmana passada rebés una amarga notícia, en fer-se públic que els resultats de les anàlisis d’ADN concloïen que no és filla biològica de Salvador Dalí. La demanda de paternitat que havia presentat –i que va desembocar en una de les històries més seguides de l’estiu, quan una jutgessa de Madrid va ordenar exhumar el cos del geni del surrealisme per extreure-li mostres d’ADN– va fer que tant ella com la jutgessa fossin objecte de crítiques. Unes recriminacions que provenien de tots aquells que eren incrèduls amb el fet que les proves de paternitat acabessin resultant favorables a Abel i que, en aquest sentit, veien innecessari desenterrar l’artista. En relació amb aquestes opinions, però, la dona rebat que no és “cap impostora”: “Jo només vull saber la meva procedència. Estic demanant una filiació, no m’he mogut per l’herència. És una qüestió d’identitat. Estic molt contenta amb la meva lluita perquè Dalí era un gran geni i ha tornat a ser reconegut. Ha ressorgit a escala mundial. El nom de Dalí ha tornat a pujar molt! El Teatre Museu Dalí de Figueres –on el pintor està enterrat– no hi ha perdut res, al contrari. No crec que des de la Fundació Gala-Salvador Dalí hagin d’estar tan descontents amb mi.”

Abel, a més, no es dona per vençuda: “He lluitat, lluitaré i continuaré lluitant fins que se sàpiga la veritat.” El seu advocat, Enrique Blánquez, ha demanat tota una sèrie de documentació per verificar que es va respectar la cadena de custòdia de les mostres que es van extreure al juliol a Dalí per comparar-les després amb les d’Abel. En el supòsit que detectin alguna irregularitat en aquests justificants, Blánquez va explicar ahir a aquest diari que contractarien de manera particular un forense o un criminòleg perquè analitzés les mostres d’ADN amb l’objectiu de comprovar si s’arriba o no al mateix dictamen inicial. Aquests resultats es van donar a conèixer dimecres de la setmana passada, quan el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va traslladar als lletrats de la Fundació Gala-Salvador Dalí (el despatx Roca Junyent) l’informe emès per l’Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses. S’hi recull que, després d’analitzar les mostres biològiques de Pilar Abel i les obtingudes en l’exhumació de les restes mortals de Salvador Dalí, es conclou que els resultats obtinguts “permeten excloure Salvador Dalí com a pare biològic de María Pilar Abel Martínez”.

Per la demanda de paternitat, el 18 de setembre està assenyalat el judici pel cas a Madrid. Hi ha l’incògnita de si la data de la vista es mantindrà per a aquest dia, ja que l’advocat d’Abel ha requerit que se suspengui el judici, en espera de voler assegurar-se per si mateixos que es va respectar la cadena de custòdia i de tenir els resultats de les possibles contraanàlisis. “Sento suport, sobretot per la gent de Catalunya. Moltes persones opinen que hi va haver tongo i això encara em dona més ànims. Amb un 80% de formol que hi havia al cos, com van poder extreure ADN? No perdo l’esperança. Ja es veurà!”, va manifestar ahir Abel.

LES FRASES

Amb un 80% de formol que hi havia al cos, com van poder extreure ADN? Sol·licitarem unes contraanàlisis
Pilar Abel
He lluitat, lluitaré i continuaré lluitant fins que se sàpiga la veritat. Sento molt el suport de la gent de Catalunya. Això em dona més ànims
Estic demanant una filiació, no m’he mogut per l’herència. És una qüestió d’identitat. La Fundació Dalí no ha d’estar descontenta amb mi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia