Successos

policial

operació contra el tràfic de persones

155 detinguts a Catalunya per una xarxa de tràfic de ciutadans xinesos

Eren allotjats en pisos pastera de Barcelona i el seu àmbit metropolità abans de ser traslladats al Regne Unit

  • VÍDEO: PN

La policia espanyola ha desmantellat a Catalunya una xarxa de tràfic de persones de nacionalitat xinesa i ha practicat 155 detencions, entre les quals els quatre màxims responsables de l’organització com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers en dues entrades i registres a Santa Coloma de Gramenet i a Badalona. Els ciutadans eren allotjats en pisos de Barcelona i altres localitats de l’àmbit metropolità abans de volar cap al Regne Unit, el seu destí final. A Catalunya, els membres de l’organització els retiraven la documentació i els en facilitaven de nous fabricats al seu país i enviats a través d’empreses de paqueteria i missatgeria. Les víctimes pagaven 20.000 euros en concepte de ’tarifa plana’, que incloïen tots els passaports falsos que fossin necessaris i la col·laboració per creuar fronteres.

La investigació va començar fa quasi tres anys a l’Aeroport de Barcelona després que els agents detectessin un augment significatiu en els delictes de falsedat documental per part dels ciutadans xinesos que volien volar al Regne Unit. Els anàlisis de les documentacions intervingudes va permetre als agents establir una connexió entre totes les detencions i constatar l’existència del grup dedicat al tràfic il·legal de persones.

Posteriorment, van comprovar que l’organització captava les seves víctimes a la Xina, a qui prometien arribar fins al Regne Unit a canvi d’una ’tarifa plana’ de 20.000 euros per persona. Aquests diners incloïen tots els passaports necessaris per arribar al seu destí i l’acompanyament d’una persona que els ajudava a passar els controls fronterer. Un cop arribats a l’espai Schengen, s’allotjaven als pisos que el grup tenia a Barcelona i la seva àrea metropolitana fins que rebien la documentació fabricada a la Xina i viatjaven al Regne Unit en companyies de baix cost i comprant els bitllets el mateix dia per dificultar l’acció policial.

El grup comptava amb “passadors” que s’encarregaven d’acompanyar, guiar i controlar els immigrants per no ser detectats. A més, el grup era extremadament hermètic, estructural i jerarquitzat. A banda, hi havia els ’mestres’ que ensenyaven nocions bàsiques d’anglès per no despertar sospites a la frontera.

L’organització es va poder desmantellar després que cinc testimonis protegits expliquessin com actuava el grup. A partir d’aquesta informació, es van poder practicar les detencions i intervenir nombrosos dispositius informàtics, terminals mòbils, 11.250 euros en metàl·lic i 16.000 iuans i dos segells elaborats per simular estampes d’entrada a l’espai Schengen.

La majoria de detencions, 111, es van fer a l’Aeroport del Prat, 19 al de Madrid, 6 més a Alacant, 5 a Eivissa, 3 a La Línea de la Concepción (Cadis), dos a Avilés (Astúries), dos a Bilbao, 2 a Castelló i 1 a Màlaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia