Successos

El suïcida tenia una xarxa

SUPORTS

La policia britànica creu que el terrorista de Manchester, conegut pels serveis secrets, no va actuar en solitari

Hi ha sis detinguts, incloent-hi el pare i dos germans d’Abedi

May desplega l’exèrcit

La primera ministra britànica, Theresa May, va ordenar ahir el desplegament de l’exèrcit per protegir els ciutadans, com a resposta a l’atac suïcida al Manchester Arena, en què van morir 22 persones, la majoria menors, i 64 més van resultar ferides. Els primers 984 soldats, dels 3.800 que han estat posats a disposició de la policia, van ser desplegats pel Palau de Buckingham, per Downing Street i el Parlament de Westminster i ambaixades, a Londres.

May va anunciar també que, seguint les ordres de la policia, en les pròximes setmanes les tropes patrullarien també en els principals esdeveniments multitudinaris. Ahir es van suspendre el canvi de guàrdia i les visites al Parlament per un temps indefinit.

El desplegament militar es produeix després que s’elevés l’alerta terrorista al nivell màxim, que significa que un atac és imminent. La primera ministra va assegurar que no vol que la gent se senti “indegudament alarmada” però va dir que es tracta d’una “resposta proporcionada i adequada”.

Polèmica amb els EUA

El terrorista de Manchester, Salman Abedi, era conegut pels serveis secrets però no era objecte de cap investigació ni era considerat un perill. La policia creu que va fer de “mula” i que l’explosiu que portava adossat al cos va ser fabricat per algú altre. “[L’atac de dilluns] va ser molt més sofisticat que molts dels que hem vist abans i sembla molt possible que [el suïcida] no actués pel seu compte”, va declarar ahir la ministra de l’Interior, Amber Rudd, que va dir també sentir-se “molt irritada” per la filtració del nom del terrorista des del Pentàgon. El govern britànic també s’ha indignat per la publicació pel New York Times de fotos de la policia de les restes de la bomba utilitzada.

“Es tracta d’una xarxa i això és el que estem investigant”, va explicar als periodistes el cap de la policia de Manchester, Ian Hopkins. Uns minuts abans, la policia havia detingut tres sospitosos més, inclòs el germà de Salman, i havia provocat una explosió controlada en un pis al centre de Manchester. Al vespre, ja es parlava de sis detinguts, incloent-hi el pare i el germà petit del terrorista, arrestats a Líbia, segons va informar Reuters.

Els agents busquen les connexions de Salman i la fàbrica on van construir la bomba. També es busca la seva relació amb Raphael Hostey, reclutador d’Estat Islàmic (EI) mort l’any passat. Recentment, Abedi va deixar la universitat i va anar a Síria. També va fer un viatge a Líbia, on viuen els seus pares després de més de vint anys al Regne Unit. Un amic de Salman explica que els seus pares estaven preocupats per la radicalització del fill i que, fins i tot, li havien tret el passaport britànic. Abedi, que tenia 22 anys, era un dels milers de joves en el radar de la policia però als quals no es pot fer un control exhaustiu.

Mentrestant, algunes famílies continuaven penjant missatges desesperats a les xarxes socials per buscar éssers estimats desapareguts en l’atac, tot i que les esperances s’esvaeixen a mesura que passen les hores. La policia ja ha identificat tots els cossos i ha informat totes les famílies, però encara hi ha desapareguts. En total, hi ha 22 morts i 64 ferits, una vintena dels quals en estat molt greu, i alguns han perdut parts del cos. Hi ha també una dotzena de nens. S’han començat a fer públics els noms d’algunes de les víctimes. Hi ha persones de totes les edats, alguns de només 8 anys. La publicació de fotos i històries de les víctimes mostrava la profunditat de la tragèdia. Molts ciutadans de Manchester ofereixen casa, menjar i endolls per carregar els mòbils als que tenen familiars als hospitals o pares que encara estan buscant els seus fills desapareguts. Alguns hotels els ofereixen habitacions gratuïtes i els taxistes els porten als llocs sense cobrar-los.

64
ferits
ha causat l’atemptat de Manchester, 20 dels quals estan molt greus.
984
soldats
–d’un total de 3.800 disponibles– s’han desplegat al Regne Unit.

París prolongarà l’estat d’urgència

El govern francès demanarà al juliol al Parlament la prolongació de l’estat d’urgència fins a l’1 de novembre. Es tracta de la sisena pròrroga des de la seva instauració després dels atemptats de París del 13 de novembre del 2015. D’altra banda, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir ahir que, després de l’atemptat de Manchester, l’Aliança ha de fer més en la lluita antiterrorista, tot i que aquesta missió, va recordar, depèn també de les forces de l’ordre i de les agències d’informació. Stoltenberg va admetre que no està segur si l’OTAN, que celebra avui una cimera de líders a Brussel·les, participarà –com a organització– en la coalició internacional contra Estat Islàmic, tal com desitja Washington.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia