Successos

Lluita contra el gihadisme

L’arrestat per gihadisme al Regne Unit va venir a Salt a recaptar per a la mesquita

Tarik Chatlioui va estar acompanyat del líder de la comunitat musulmana al municipi, Mohamed Attaouil

Va demanar diners per a la seva construcció

En l’operació antiterrorista que va tenir lloc dimecres a Alemanya, el Regne Unit i l’Estat espanyol van ser detingudes sis persones relacionades amb el terrorisme gihadista. Entre els arrestats hi ha Tarik Chatlioui, un imam salafista que la policia li seguia de ben aprop la pista i que té milers de seguidors a les xarxes socials, on difon els seus missatges radicals. El predicador salafista es dedicava a recórrer diversos països europeus fent discursos i prèdiques per recaptar fons per a la construcció de mesquites i per a presumptes campanyes d’ajuda als damnificats en zones musulmanes immerses en conflictes, com ara Síria. En un d’aquests viatges, Chatlioui va arribar a terres gironines per fer una visita a la mesquita de Salt. Va ser a finals de 2013, i la va fer acompanyat de Mohamed Attaouil, el líder de la comunitat musulmana al municipi. De fet, un vídeo penjat a internet –del qual El Punt Avui es va fer ressò el 18 d’octubre del 2014– mostrava la bona harmonia entre Attaouil i Tarik Chadlioui. El vídeo comença amb una imatge de Tarik presentant i situant la mesquita (es veuen altres edificacions que identifiquen la zona) i demanant a tots els germans que col·laboressin perquè l’obra, segons ell senzilla i pràctica, es pugui acabar, i recordava que així s’havia fet amb altres mesquites de ciutats europees. En l’enregistrament, Chadlioui remarcava que els musulmans han estat 900 anys al territori espanyol i que ara fa falta que s’impliquin perquè Girona pugui tenir la seva mesquita. Dona les gràcies per endavant i desitja que Al·là els protegeixi pel seu esforç.

Chadlioui, a més, aquell desembre del 2013, va fer un llarg discurs davant de desenes de persones a la pista poliesportiva d’hoquei de Salt, així com altres actes dels quals va fer propaganda per les xarxes socials.

Vincles amb Bataclan

Amb el sobrenom de Tarik Ibn Ali, se’l situa darrerament difonent sermons en una mesquita de París a la qual va assistir el pistoler de Bataclan Omar Mostefai, un dels tres terroristes que van atemptar contra la sala de concerts de la capital francesa, causant més d’un centenar de morts. Segons els investigadors, actua com a líder espiritual i instigador del grup de suport a Daesh desarticulat. A més, se’l vincula directament com un dels principals recaptadors de diners en les comunicats islàmiques arreu d’Europa a través de conferències. Ho fa no només per a la construcció de mesquites, sinó també per ajudar els damnificats en el conflicte a Síria a través d’una ONG. Una organització que, segons els investigadors, no queda gens clara, ja que tot indica que els diners recaptats van a parar al finançament de grups gihadistes. A banda de la seva vessant d’orador i recaptador, també és un empresari que es dedica a la venda de productes naturals.

Contra ell es va dictar una ordre policial de detenció europea en una investigació que va arrencar l’any 2015, i que tenia com a objectiu identificar els impulsors de material de propaganda terrorista compartida per internet i amb contingut radical.

Ayoub Moutchou, radicalitzat a Llançà

Els fets evidencien que les comarques gironines són terreny de pas i refugi de potencials gihadistes. Ayoub Moutchou, el jove que l’Audiencia Nacional ha condemnat a 8 anys de presó per delicte de captació i autoadoctrinament terrorista, era un veí de Llançà, petit delinqüent conegut per la policia, que l’havia arrestat en múltiples ocasions, sobretot per petits robatoris. I va ser a Llançà on es va descobrir que el petit delinqüent es començava a interessar pels postulats gihadistes i es començava a radicalitzar. Els serveis secrets li van posar l’ull al damunt des de la seva estada a Llançà fins que finalment el va arrestar la policia alemanya a Sttugart el 2015 i posteriorment les autoritats alemanys el van entregar a Espanya. Va ser jutjat i condemnat a l’Audiencia Nacional. La detenció de Moutchou a Sttugart va comportar la segona detenció d’una noia de Figueres, que ja havia estat detinguda per la Policía Nacional però alliberada després que ella assegurés que era una infiltrada i treballava per a la Guàrdia Civil. Moutchou tenia documents que el relacionaven amb la jove de Figueres. El cas d’ella, que va passar uns mesos a la presó, al final es va arxivar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia