Successos

Judicial

Veterinària clandestina

Natàlia Ràfols continua exercint tot i ser expulsada del Col·legi de Veterinaris i condemnada

La comissió pels drets dels animals de l’advocacia gironina demana a les víctimes que denunciïn “per evitar que quedi impune”

Natàlia Ràfols, la veterinària de Vidreres inhabilitada, condemnada per operar sense llicència i investigada per la troballa d’un centenar de gossos i gats morts en una finca familiar a Tossa, continua exercint en la clandestinitat. Contravenint la seva expulsió per “mala praxi” del Col·legi de Veterinaris de Girona –per tant, ningú li pot portar cap animal per tractar-lo–, segueix treballant de veterinària. Així ho asseguren fonts pròximes al cas. “Va fer una autèntica carnisseria”, explica algun dels afectats. Desenes de perjudicats ja l’han denunciada els últims anys –hi ha casos des del 2005– perquè les seves mascotes han mort o han quedat malferides quan han passat per les mans d’aquesta veterinària sense llicència. Tot i que la maquinària judicial està al cas dels fets i té causes obertes, fa mesos que el cas està parat als jutjats. La majoria de les darreres denúncies estan posades entre febrer i març del 2017, però els jutjats encara no els han cridat a ratificar, ni consta que la veterinària hagi estat citada a declarar. La dona no té llicència per exercir enlloc, ni tampoc es pot col·legiar en cap altre col·legi de l’Estat espanyol.

Segons ha pogut saber aquest diari, darrere la fundació Gaia Exòtics i la protectora d’animals Xarxa s’amaga la veterinària inhabilitada Natàlia Ràfols. A través d’un munt de webs i plataformes de xarxes socials, la condemnada s’ofereix a fer transport d’animals, incentiva l’adopció i facilita fins i tot un número de compte bancari per, suposadament, col·laborar amb la fundació, que diu és “sense ànim de lucre”. Però la veritat és que, i segons es desprèn dels testimonis, denúncies presentades i la policia, Natàlia Ràfols presumptament estaria cometent delictes de maltractament cap als animals i es desconeixen les implicacions fiscals i dineràries així com possibles subvencions que pugui rebre per l’associació.

Ràfols, per fer les operacions, necessita disposar de fàrmacs veterinaris i, d’acord amb la inhabilitació, en cap cas podria fer compravendes d’aquests fàrmacs. Tanmateix, en disposa. És per això que es té el ple convenciment que podria tenir còmplices que l’ajuden en la seva persistència delinqüencial.

El modus operandi que fa servir Ràfols és desplaçar-se en furgonetes per recollir els animals i fer les operacions en clandestinitat, sense que sigui de cara al públic, de nit, o a les furgonetes amb què es desplaça, habitualment una Ford Ranger de color blau i una Citroën Berlingo gris. Com a clients busca persones de l’àmbit rural, joves i amb pocs recursos econòmics.

Animen a denunciar més casos

En aquest sentit, la lletrada Sònia Carbó, membre de la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Girona (ICAG), explica que han donat assessorament jurídic als afectats. I davant la persistència delinqüencial de la veterinària inhabilitada, “anima” a qualsevol persona que hagi estat “víctima” de Natàlia Ràfols que ho denunciï “per evitar que quedi impune”. Entre els delictes a què es podria enfrontar són estafa, desobediència, mala praxi i falsedat documental. L’advocada Sònia Carbó sosté que “com a comissió que treballa per la defensa dels drets reals dels animals, no podem permetre que no se’ls tracti dignament i que en cap cas han de patir maltracte ni violència”.

900
euros
de multa va imposar el jutge a Natàlia Ràfols per haver intervingut dos gossos quan ja no tenia llicència.
87
cadàvers
de gossos i gats van ser localitzats en una finca de Tossa de la família de Natàlia Ràfols, el febrer passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia