Successos

Els bombers fan 50 sortides per la pluja al Baix Empordà

La majoria d’incidents es van concentrar entre la una del migdia i dos quarts de quatre de la tarda

Es van produir inundacions, diversos vehicles van quedar atrapats i també hi va haver talls de llum

Un canvi meteorològic que va venir acompanyat de xàfecs moderats i d’altres de localment forts es va concentrar ahir de ple a la comarca del Baix Empordà. Els bombers van viure una situació especialment moguda entre la una del migdia i dos quarts de quatre de la tarda. Els efectius, en concret, es van mobilitzar per un total de cinquanta serveis tan sols en el transcurs d’aquestes dues hores i mitja, aproximadament.

La població que va resultar més afectada va ser Palafrugell, amb 25 incidents. La van seguir Pals (11), Begur (6), Calonge (5), Palau-sator (1), Castell-Platja d’Aro (1) i Palamós (1). La majoria de sortides dels cossos d’emergències es van deure a inundacions de baixos, terrats, subterranis i garatges; a l’embossament d’embornals, així com a l’acumulació d’aigua en carrers i en un tram de la carretera C-31, a l’altura de Calonge. Un dels carrils es va haver de tallar en quedar negada la via, al punt quilomètric 322. A més, hi va haver diversos cotxes que van quedar embarrancats al fang o a l’aigua a Begur, Palau-sator, Pals i Palafrugell. Els ocupants de la majoria d’aquests vehicles eren dins el cotxe quan van quedar encallats. Els bombers els van donar un cop de mà per sortir dels automòbils, que van ser remolcats. I, en el cas de Palau-sator, els afectats van rebre l’ajuda d’un pagès.

Com que l’aigua va quedar estancada en molts carrers de nuclis urbans, va acabar entrant en alguns recintes, com ara al pavelló d’hoquei de Palafrugell. Els partits que s’hi havien de jugar no es van poder celebrar i tot apuntava que avui potser tampoc s’hi podrien disputar. També a Palafrugell, es va suspendre la castanyada de la catequesi per inundació dels locals del casal parroquial; va entrar aigua a cases, als baixos del Museu del Suro i en un establiment de sabates, i fins i tot va bolcar un turisme.

A les sortides dels bombers (que al vespre ascendien a 56), s’hi van sumar més de 80 trucades al 112. Protecció Civil també va informar que es van produir talls d’electricitat amb 2.700 abonats afectats a Palamós, 868 a Mont-ras, 644 a Calonge, 370 a Santa Cristina d’Aro, així com a Begur. Segons les estacions de Meteocat i Meteoclimatic, les tempestes van deixar registres finals destacables, com els 60,1 litres per metre quadrat a Calonge, els 56 a Palafrugell, 84 a l’Estartit i els 48,4 a Castell d’Aro (22,2 dels quals en tan sols 30 minuts). Al llarg de dissabte, a més, 355 llamps van tocar terra al Baix Empordà.

Extremar la precaució

L’episodi va començar ahir al matí amb les pluges entrant per les Terres de l’Ebre. Cap al migdia és quan van ser més intenses arreu de Catalunya, especialment a les comarques del litoral i del prelitoral barceloní i gironí. Protecció Civil va recomanar extremar la precaució en les activitats que es duguin a terme al medi natural: “Si us sorprèn un xàfec fort, allunyeu-vos de rius i rieres, situeu-vos en un punt elevat i no estigueu a prop d’elements metàl·lics si hi ha tempesta elèctrica.”

A zones urbanes s’ha d’evitar accedir a pàrquings subterranis si la pluja és intensa i provoca l’acumulació d’aigua; extremar la prudència en la conducció; no aparcar en rieres o punts subterranis inundables, ni tampoc creuar-los si baixen amb aigua. I, alhora, és important no apropar-se a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i, de retruc, créixer sobtadament.

LES XIFRES

81
trucades
va rebre ahir el telèfon d’emergències 112 durant l’episodi més fort de xàfecs a la demarcació.
22,2
litres per metre quadrat
van caure a Castell d’Aro en només mitja hora, segons va informar el Meteocat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia