Successos

JOSEP PALOUZIÉ

CAP DE LA POLICIA LOCAL DE PALMA I ENCARA FORMALMENT CAP DE LA POLICIA DE GIRONA

“No vaig anar a Palma pels doblers, al juny us diré si torno a Girona”

Comanda un cos policial que té 63 imputats per corrupció, nou dels quals, empresonats, i afirma que a ell no l’han amenaçat però que pren més mesures de seguretat personal

Quan, el 2016, a una edat en què la majoria malda per jubilar-se, va emprendre l’aventura d’anar a comandar la policia de Palma...
Jo soc un funcionari atípic. La majoria de companys que varen entrar amb mi continuen a la mateixa plantilla; jo, al llarg de 35 anys, he estat en 7 policies locals, en 5 com a cap, la que més, Girona, 19 anys. El meu defecte és que no sé fer res més que treballar. La policia de Palma és un gran repte, la vuitena ciutat d’Espanya, amb una plantilla de quasi mil agents, amb quatre comissaries territorials i unitats especialitzades, té fins i tot cavalleria. Per a algú que valora la feina tant com jo, era una oportunitat única.
Però ha sigut pitjor del que es pensava?
Sí, per la premsa coneixia els problemes de corrupció que varen donar lloc a la causa penal 11/767/2014, però em mancava informació de l’estat de l’organització i de l’administració.
S’ha penedit d’haver creuat el Mediterrani?
Erròniament, creia que els ciutadans de Mallorca eren catalans al mig del Mediterrani, i he descobert que tenim una història i un desenvolupament social i econòmic diferents.
Després de disset mesos, què ha aconseguit arreglar?
Poc. Els processos de transformació en les organitzacions són lents, i en l’administració pública encara més. Tenim en general un sistema excessivament rígid que comporta que per qualsevol canvi intervenen tants estaments, departaments i òrgans decisoris que l’eternitzen. A l’administració ens encanta regular-ho tot, és indiferent que de vegades resulti inoperatiu.
Durant el seu comandament, hem vist detencions i imputacions de policies a dojo...
Unes quantes, sí. També hem patit amenaces i alguna agressió relacionada amb el procés.
A vostè també li han arribat les amenaces?
No, no, però també és cert que prenc més mesures de seguretat i intento estar més atent en la meva vida diària.
Què passava en aquest cos de policia?
Un conjunt d’elements que han propiciat la manca de control i de govern. Precarietat en l’escala de comandaments, politització de la plantilla, manca de continuïtat en la direcció, pèssima gestió administrativa, clientelisme davant de determinats sectors econòmics i, evidentment, l’existència de determinats funcionaris amb poca vocació de servei públic.
Ara quants policies hi ha empresonats i quants imputats?
63 imputats, dels quals nou han estat a la presó.
Quina és la situació més dura que hi ha viscut?
L’atemptat que va patir un agent que col·laborava amb la investigació quan tornava a casa: va ser amenaçat per dos individus amb una arma de foc i va repel·lir l’agressió amb la seva arma reglamentària. Quan de matinada t’avisen que han atemptat contra un agent (dels bons) i vas cap al lloc sense saber el resultat, és dur.
Va trobar entrebancs a la feina? Dels policies? Dels polítics? Dels sindicats? Hem vist que van fer un recurs contra el seu nomenament per una qüestió de forma pel tema del català...
Les resistències al canvi sempre són important, més en una organització tan gran i amb hàbits de treball que cal modificar. De vegades tens la sensació que l’única pretensió d’alguns és que no funcioni res. També és cert que, en l’aspecte polític, tant l’equip de govern com l’oposició han estat en tot moment correctes, entenen que cal fer canvis i per tant, de manera explícita o no oposant-s’hi, han donat suport a la meva gestió. Els primers amb qui vaig reunir-me va ser amb l’oposició, per fer-los manifest que jo en la feina no soc de cap opció política i l’únic que m’importa és donar un bon servei als ciutadans de Palma.
Pel fet d’estar en un lloc estrany, sense vincles anteriors amb els policies, és més fàcil actuar amb mà de ferro?
Corrupció és una paraula molt grossa que ens fa pensar en blanqueig de diners, drogues, prostitució... però hi ha un conjunt de conductes que no arriben ni molt menys a aquests tipus penals però si es toleren poden ser l’inici de tot plegat. Això és el que durant anys va fallar i això és el que mai he tolerat. Aquí, evidentment, la distància fa més fàcil la correcció, és a dir, la sanció del policia.
La premsa balear li va dedicar un titular molt sensacionalista: “El cap de la policia de Palma cobra més que el president del govern”. És cert, és just, és suficient el sou per la feina? Compensa?
Ja. I al principi uns deien que era un submarí independentista i els altres, un infiltrat del CNI. A l’administració tot és públic i no hi ha gaires diferències retributives. Jo ara cobro una mica més que a Girona, però amb les despeses que m’ha generat el canvi de residència quedo allà mateix. De fet, l’únic que vaig plantejar en el canvi va ser no perdre doblers; si hagués estat pels calés, no hauria marxat a Palma.
Formalment, encara és el cap de la policia de Girona... Tornarà? Quan?
[Riu] Sí, és cert, continuo tenint la plaça a Girona (i també el cor). De fet, he estat deixat a Palma durant dos anys, encara no tinc decidit si em jubilaré a Palma. Com diu la dita? “A Girona és molt difícil entrar-hi però és molt més difícil sortir-ne.” Tinc molts lligams emocionals amb Girona i m’enyoro. Ja ho veurem... Trobo a faltar la fred [torna a riure]. Per prendre aquest tipus de decisions cal valorar l’aspecte professional però també el personal. Al juny us ho diré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia