Successos

Atac gihadista a Catalunya

Tres detinguts a França relacionats amb els fets del 17-A

Tots ells mantenien lligams directes amb Driss Oukabir, un dels terroristes que han estat empresonats

Sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, la investigació continua avançant, tant a l’Estat espanyol com a França. La policia francesa va detenir ahir al matí tres persones al sud de França per la seva presumpta vinculació amb els autors dels atacs terroristes del 17 d’agost, que van provocar quinze morts i un centenar de ferits.

Les detencions van produir-se a les localitats occitanes de Lo Pònt Sent Esperit i Albi, durant una operació realitzada pels serveis d’intel·ligència francesos, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. Els agents també van inspeccionar diversos domicilis francesos. “No disposem d’elements que acreditin la seva participació en els atemptats”, van declarar fonts de la investigació a l’agència France-Presse.

Els tres detinguts a França mantenien vincles amb Driss Oukabir, actualment imputat i empresonat per la seva suposada pertinença a la cèl·lula gihadista de Ripoll. Driss Oukabir era el germà gran de Moussa Oukabir, de 17 anys, abatut a Cambrils. La seva documentació va servir per llogar la furgoneta amb què es va perpetrar la matança de les Rambles de Barcelona. Tot i que aquest va assegurar, primer, que el seu germà petit li havia pres els seus papers, després va contradir-se afirmant que els havia prestat a uns amics del seu germà per realitzar una mudança, sense aclarir on havia de produir-se.

Segons el Ministeri de l’Interior espanyol, les detencions i els escorcolls d’ahir haurien de servir per aclarir “possibles connexions” entre la cèl·lula de Ripoll i altres gihadistes residents a l’estranger. Fonts de la investigació van assenyalar a l’agència Efe que els tres detinguts mantenien lligams directes amb els autors dels atemptats.

A més del suposat rol com a confident del CNI de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, l’altra gran incògnita que perdura en relació amb els atemptats del 17-A són els possibles vincles amb terceres persones presents a França, Bèlgica, Suïssa o Alemanya.

Omar Hichamy i Younes Abouyaqoub –l’autor de la matança a les Rambles– van desplaçar-se a París a bord d’un Audi just el cap de setmana abans dels atemptats. Durant aquest misteriós viatge, van allotjar-se en un hotel a Malakoff, a la perifèria sud de París. També van comprar una càmera de vídeo en un Fnac del centre de la capital francesa i van enregistrar imatges de la Torre Eiffel. Segons han detallat fonts de la investigació a El Periódico, no van trobar-se amb ningú a París. En canvi, van visitar fins a dues vegades l’emblemàtic monument de la capital francesa.

Un informe dels experts en terrorisme Fernando Reinares i Carola García Calvo, publicat a mitjan mes de gener a la revista de la institució nord-americana Combating Terrorism Center, ja va apuntar que l’objectiu inicial dels terroristes era atemptar a la vegada amb furgonetes bomba a la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel. De fet, Abouyaqoub ja havia realitzat tres altres viatges a França, entre el juliol i el desembre del 2016.

Després que conclogués la investigació preliminar, la fiscalia de París va iniciar el 31 de gener una informació judicial sobre els terroristes de Ripoll i les possibles connexions amb França.

LA FRASE

No disposem d’elements que acreditin la seva participació en els atemptats
Fonts de la policia francesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia