Successos

El cas Buesa de Lloret, arxivat provisionalment

No es troben indicis suficients per afirmar l’existència de tractes de favor de l’Ajuntament de Lloret a GBI Serveis

“Els indicis recollits en la querella no són suficients per justificar la perpetració dels delictes.” És un dels arguments d’una interlocutòria emesa pel jutjat d’instrucció número 2 de Blanes, que ha decretat l’arxivament provisional de les actuacions per la presumpta trama d’adjudicacions fraudulentes que l’Ajuntament de Lloret de Mar hauria fet a favor de la companyia de gestió de residus GBI Serveis S.A.U, de l’empresari Gustavo Buesa. Es dona compliment així a la petició de la fiscalia, que havia demanat precisament el sobreseïment provisional. Les diligències es remunten al 4 d’abril del 2016, arran d’una querella presentada per la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada. Va anar dirigida contra Gustavo Buesa i 7 persones més: dos exregidors de l’època en què Xavier Crespo (CiU) era alcalde de Lloret, Ignasi Riera i Josep Valls; l’expresident del Consell Comarcal de la Selva Robert Fauria; una tècnica de Medi Ambient, Anna Aulet; l’apoderada de GBI Serveis, Raquel Castañón, i un secretari i un interventor municipals: Rafael García i Carles Arbó.

La investigació ha girat entorn de diverses contractacions milionàries. Buesa, defensat per l’advocat Carles Monguilod, sempre ha negat haver rebut cap tracte de favor de l’equip de govern quan el 2007 li van adjudicar la construcció del centre de tractament de residus de Lloret i el 2011 GBI Serveis va guanyar el concurs d’un macrocontracte sobre la gestió de les escombraries i la neteja de platges.

Girs testificals

Als vuit investigats, se’ls atribuïa suposats delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics per abús en l’exercici de les seves funcions i tràfic d’influències. En la interlocutòria, però, es ressalta que “són encertats” diversos arguments esgrimits pels lletrats dels investigats. La jutgessa ha resolt que, tot i que de les declaracions policials que van fer els testimonis citats “es desprenen indicis de criminalitat”, aquests “han quedat debilitats”. S’ha degut “al gir de les declaracions” que els testimonis van fer després en seu judicial i “els escassos fruits” en les diligències practicades (es van realitzar registres a l’ajuntament, a la seu social de GBI Serveis i al domicili de Buesa).

A través de les pericials aportades es conclou que “s’ajusten a les previsions legals” les dues concessions atorgades pel consistori a GBI Serveis. Una era per “la gestió i les obres del Centre de Tractament de Residus Municipals a Lloret”. I l’altra, per “la gestió dels serveis de neteja viària, recollida de residus sòlids i neteja de les platges”. En el primer contracte es detecten “irregularitats”, si bé “en principi no són reprovables des del punt de vista legal”. I, en relació amb el Centre de Residus, es destaca que “és l’Agència de Residus de Catalunya qui té més pes respecte als adjudicataris”.

Els testimonis, a més, no van saber concretar cap clàusula en el plec de condicions que hagués estat incorporada per beneficiar GBI. I un dels declarants va reconèixer que “l’ambigüitat de la llei” i tota la regulació dels procediments d’adjudicació “acaben fent impossible que es presentin empreses diferents a GBI”.

Basant-se en les clàusules, no hi ha il·legalitats en l’ús privat dels vehicles de recollida d’escombraries ni tampoc s’ha detectat cap influència de Buesa en el nomenament d’alts càrrecs del govern català. Es paralitza la causa, per tant, fins a la suposada arribada de noves dades. La jutgessa aclareix que no es decreta per ara l’arxivament definitiu perquè, malgrat que els indicis no són suficients, “existeixen certs indicis de la realització de fets que, si es corroborés que s’han dut a terme, serien constitutius de delicte”.

LA DATA

2016
Any en què la fiscalia especial contra la corrupció va presentar una querella contra els investigats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia