Successos

Seguretat

El funambulista Mohamed Attaouil

El líder islàmic de Salt que ara es pretén expulsar pel fet de ser un perill per a la seguretat nacional sempre ha estat al punt de mira de la policia

Mantenia bones connexions amb les institucions i el consolat

Sempre ha fet equilibris entre l’integrisme musulmà i la integració occidental

Mohamed Attaouil, president del Centre Cultural Islàmic Imam Malik i vicepresident de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), ja havia rebut la notificació de l’expedient d’expulsió pel fet de ser un “perill per a la seguretat nacional” el 30 de juliol passat, quan conversava amb naturalitat amb autoritats i policies durant la celebració de la Festa del Tro organitzada pel consolat del Marroc. La situació demostra que Attaouil, peticionari de la nacionalitat espanyola a qui ara la Direcció General de la Policia vol aplicar l’article 54 de la llei d’estrangeria i retornar al Marroc, és un bon funambulista, que sap caminar sobre la ratlla. Sempre ha fet equilibris entre l’integrisme i la integració. Fa anys que totes les policies el tenen al punt de mira pels seus discursos salafistes, que tot i ser radicals no acabaven d’arribar mai a la línia de l’apologia del terrorisme. Però no s’amaga de les seves relacions amb islamistes radicals. És públic i sabut, i n’hi ha un vídeo penjat a YouTube, que Attaouil va mantenir contactes amb Tarik Chadlioui, un imam salafista que va ser arrestat l’any passat a Anglaterra en el marc d’una gran operació contra el gihadisme que va abastar l’Estat espanyol, el Regne Unit i Alemanya. El vídeo que demostra la bona harmonia entre Attaouil i l’imam arrestat per terrorisme correspon a una visita que Chadlioui va fer el 2013 per recollir diners per a la mesquita de Salt, una obra promoguda per Attaouil. El vídeo comença amb una imatge de Tarik presentant i situant la mesquita (es veuen altres edificacions que identifiquen la zona) i demanant a tots els germans que col·laboressin perquè l’obra, segons ell senzilla i pràctica, es pogués acabar, i recordava que així s’havia fet amb altres mesquites de ciutats europees. En l’enregistrament, Chadlioui remarcava que els musulmans havien estat 900 anys al territori espanyol i que llavors feia falta que s’impliquessin perquè poguessin tenir la seva mesquita, que ara ja tenen. Donava les gràcies per endavant i desitjava que Al·là els protegís pel seu esforç. Attaouil estava al costat del predicador arrestat per terrorisme tot el temps, una circumstància que s’ha tingut en compte a l’hora de redactar l’expedient d’expulsió.

Però la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos també han tingut sempre Attaouil al punt de mira per les seves activitats empresarials. Fa més de dues dècades que es va instal·lar a Catalunya. Va començar com a empresari de la construcció, llogant obrers del Rif, la regió del Marroc d’on ell és originari. Després es va introduir en el món del comerç: ha regentat carnisseries i fruiteries a Girona i Salt i també a Mallorca. A mesura que la situació econòmica de l’empresari i líder marroquí millorava, creixien les sospites de la policia sobre la licitud de les seves activitats. Després d’anys de vigilància i controls, van aconseguir atrapar-lo en un renunci, precisament en les obres de la mesquita de Salt. Va ser l’11 de maig del 2013, un dissabte. Els inspectors de Treball i els Mossos van anar aquell dia a controlar si hi treballaven obrers sense papers o sense contracte. Quan van arribar, els obrers ja havien fugit camp a través. Allà hi quedava Attaouil, que es va identificar com a responsable de l’obra però va donar una identitat que no era la seva i va signar la citació que li van entregar amb el nom d’una altra persona. Per aquesta falsedat documental, per la qual el fiscal demanava per a ell dos anys i mig de presó, el jutjat penal número 4 de Girona el va condemnar a sis mesos de presó. La primera derrota d’Attaouil als tribunals. Abans d’aquesta sentència, cada cop que els tribunals havien sentenciat un cas amb Attaouil com a implicat era per concedir-li una indemnització com a víctima d’un atemptat contra el seu honor en dos mitjans de comunicació: el diari Abc i Telemadrid, que el van vincular amb el terrorisme islamista. Dos jutjats van condemnar l’Abc a pagar-li 30.000 euros i Telemadrid, 2.000. Es va recórrer contra les dues sentències (l’Abc contra l’una i Attaouil contra l’altra) a l’Audiència de Girona. En el cas de l’Abc, va rebaixar la indemnització a 6.000 euros i en el cas de Telemadrid, la va apujar fins als 10.000. L’Abc va acabar pagant la suma imposada i Telemadrid va fer recurs.

Attaouil desplegarà ara les seves armes de defensa contra la petició d’expulsió (que la Direcció General de la Policia ha de resoldre en un termini de sis mesos) i si la resolució administrativa li és desfavorable i resol la seva expulsió, el líder islamista podrà anar al jutjat contenciós. Encara li queden molts equilibris legals per executar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia