Successos

Judicial

Cas Nadia

Condemnats pare i mare

L’Audiència de Lleida resol que els pares de Nadia Nerea van obtenir 402.232 euros amb engany aprofitant-se de la malaltia rara de la seva filla i la solidaritat de la gent

Imposa cinc anys al pare i tres anys i mig a la mare

Tots dos, el pare i la mare de Nadia Nerea, es van aprofitar de la malaltia rara de la seva filla per tocar la fibra solidària i estafar 402.232 euros i tots dos han estat condemnats per l’Audiència de Lleida. La sentència imposa una pena de cinc anys de presó i una multa de 3.000 euros per a Fernando Blanco Botana, que està en presó preventiva, i tres anys i mig de presó i una multa de 2.400 euros per a Margarita Garau Ramis, que durant el judici va intentar desmarcar-se de les acusacions argumentant que les martingales per enriquir-se a costa de la seva filla les muntava el seu home en exclusiva. La sentència considera provat que pare i mare van fundar el febrer del 2009 l’Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de les Balears, en què figuraven Blanco de president i Garau de tresorera, com a resultat de la planificació per aconseguir un benefici pecuniari il·lícit aprofitant la malaltia rara que tenia la seva filla. I a partir de la constitució de l’associació els pares van començar a fer campanyes i aparicions en platós de televisió per apel·lar a la solidaritat per recaptar fons per a la seva filla. Exposaven que la vida de la seva filla corria perill imminent si no podien dur-la a l’estranger a fer-se tractaments que només podien aconseguir pagant i demanaven ajuda per als viatges. La sentència assegura que a través de les seves “il·lícites i injustes” maniobres, que van continuar quan es van traslladar de Mallorca a Lleida, van aconseguir donacions per a enriquiment propi. Les aportacions a la causa de Nadia es recollien de les formes més diverses: companyies de teatre que donaven els seus guanys, guardioles posades a l’escola, emissió de butlletes de loteria, aportacions d’associacions i de particulars... Però, remarca la sentència, la malaltia de la nena, la tricotiodistròfia, genètica, que causa alteracions cutànies, de la vista i del llenguatge, i considerada “rara”, no representa un perill per a la seva vida i els diners recollits, que els Mossos van quantificar en uns 1,1 milions d’euros, tot i que l’audiència resol que només s’han acreditat 422.450 euros, no van servir per a tractaments de la nena sinó per a enriquiment dels pares. La sentència remarca que només 2.707 euros van ser per a despeses mèdiques de la nena a la Clínica Universitària de Navarra, 5.164,95 euros per a despeses d’educació, 1.945,84 euros de farmàcia i 10.400 euros van ser donats a alguna altra fundació. Queden 402.232 euros, que és el total que la sentència creu que Blanco i Garau van estafar i que se’ls condemna a retornar en concepte d’indemnització a cadascun dels donants que ho hagin acreditat. La sentència no és ferma i pare i mare tenen la possibilitat de presentar recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia