Successos

Decomissen 189 galls de lluita a Sant Joan de Mollet

Els animals estaven sent entrenats per fer-los participar en baralles al pati de la casa on els criaven

Van ser arrestats un home i una dona, de 31 i 35 anys d’edat

“La majoria d’animals no disposaven de menjar ni aigua”

Una alarmant situació relacionada amb el maltractament d’animals es va posar al descobert, a Sant Joan de Mollet. Una actuació conjunta entre els Mossos i els Agents Rurals va permetre el comís de 213 aus, la majoria de les quals eren entrenades per participar presumptament en lluites il·legals. La intervenció policial es va dur a terme en una casa situada al nucli urbà. A la finca es van localitzar 114 galls mascles que estaven sent criats per a les baralles (n’hi havia 99 d’adults i 15 de joves). També es van trobar 75 femelles adultes que s’utilitzaven per a la mateixa finalitat, així com 22 gallines productores d’ous i dos ànecs. Com a conseqüència, els efectius dels Mossos van detenir el 29 de novembre els dos suposats responsables dels animals: un home i una dona, de 31 i 35 anys, de nacionalitat dominicana, i veïns de l’Hospitalet de Llobregat i de Sant Joan de Mollet, respectivament. Estan sent investigats per un delicte contra la salut pública i un altre de defraudació de fluid elèctric, ja que al domicili també es va desmantellar un cultiu amb 2.205 plantes de marihuana.

Els fets es remunten a finals del mes de setembre, quan els Mossos de la comissaria de Girona van tenir coneixement del cas a través d’un informe dels Agents Rurals del Gironès. En el document s’alertava que en una propietat de Mollet s’hi estarien criant galls per fer lluites il·legals. Es posava de manifest que es tenia la sospita que a l’immoble s’hi estaven realitzant entrenaments per celebrar combats de galls al pati i que es mutilaven part d’aquests animals.

La unitat d’investigació de Girona va començar uns controls de vigilància de la finca. En el seu perímetre hi ha una tanca i hi havia col·locada malla d’ombreig, fet que va dificultar inicialment les indagacions. Aquests controls van culminar dijous passat, quan es va efectuar un dispositiu conjunt. Va tenir la participació de membres de la unitat de seguretat ciutadana dels Mossos, així com de la unitat d’investigació de Girona, l’àrea regional de recursos operatius (ARRO) i la unitat regional de medi ambient. Hi van prendre part, a més, veterinaris del Departament de Territori i Sostenibilitat, tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i quatre efectius del cos d’Agents Rurals.

En l’entrada i escorcoll es van confirmar els indicis. A banda, d’entre el conjunt de galls que hi havia, es va comprovar que 66 tenien les crestes, les barballeres i els esperons amputats; i 33 més els esperons amputats. També es van localitzar dues caixes de trampes de captura de fauna i es va observar que la majoria d’animals no disposaven ni de menjar ni d’aigua. La investigació de moment continua oberta i no es descarten més detencions. Els dos arrestats, a qui no els consten antecedents, seran citats properament a declarar als jutjats de Girona.

LA DATA

29.11.18
Els Mossos, junt amb els Agents Rurals, diversos veterinaris i tècnics, van inspeccionar l’immoble.

LA XIFRA

99
animals tenien una o bé diverses parts amputades, com ara la cresta, la barballera o els esperons.

Descoberta d’un cas a l’abril, a Girona

Un dispositiu de prevenció del frau elèctric que va tenir lloc el mes d’abril passat al barri de la Font de la Pólvora de Girona va acabar amb la localització d’un punt de cria de galls per a baralles il·legals. L’operació va ser desplegada pels Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal de la ciutat. Al carrer Acàcies, als investigadors els va cridar l’atenció un bloc de pisos que estava completament tapiat, però que tenia un petit forat. Quan els agents hi van accedir van trobar, a la tercera planta, diverses gàbies i instal·lacions amb aquests animals. Hi havia set galls en gàbies individuals, diverses gallines i pollets. Uns quants tenien la cresta amputada i els esperons del darrere molt desenvolupats. També se’n van localitzar de morts i malferits, a més d’ampolles buides de penicil·lina i antibiòtics per injectar als animals.

Totes les aus van ser recollides per la brigada de Medi Ambient de l’Ajuntament de Girona; i la policia va obrir una investigació per localitzar els responsables de la seva cria per un presumpte delicte de maltractament animal, a més de diverses infraccions administratives. Paral·lelament, pel que fa al cas de Sant Joan de Mollet, des dels Mossos d’Esquadra es va informar ahir que la propietat amb tot l’aviram no disposava del corresponent registre d’explotacions ramaderes. La instal·lació estava focalitzada a la cria de galls de baralla, una activitat que està explícitament prohibida pel decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la llei de protecció dels animals.

Més de 2.000 plantes de marihuana trobades a la mateixa finca

G. P

Continua la proliferació de plantacions de marihuana a les comarques gironines. Un dels darrers cultius que han estat desmantellats es va trobar a Sant Joan de Mollet, just a la mateixa finca on es va descobrir que, presumptament, s’estaven criant galls per fer-los intervenir en baralles. En l’informe que els Agents Rurals van trametre al setembre als Mossos d’Esquadra no tan sols s’hi alertava que a la propietat s’estava desenvolupant aquest tipus d’activitat que afectava les aus, sinó que també s’avisava que hi havia una possible plantació de marihuana en ple rendiment. Quan els agents van fer-hi la inspecció, el 29 de novembre passat, hi van trobar 2.205 plantes i material per a la seva producció i creixement, com per exemple llums i aparells d’aire condicionat.

A la casa hi havia tres connexions elèctriques que estaven connectades de manera fraudulenta a la xarxa, una situació que hauria suposat un frau de 20.000 euros. A l’interior de l’immoble es van comptabilitzar 1.800 esqueixos i 405 plantes de marihuana. D’altra banda, pel que fa als animals, es van requisar tots, en espera dels resultats de les proves sanitàries i la resolució de l’expedient administratiu. I és que els Rurals, els tècnics del Departament d’Agricultura i els de Territori i Sostenibilitat del govern català van instruir diverses actes administratives per les condicions en què estaven els animals i la manca de permisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia