Successos

Alerta: si Microsoft et truca, és una estafa

Es fan passar per tècnics de Microsoft per demanar accés als ordinadors

Alerta d’una nova modalitat d’estafa per part d’uns falsos tècnics de Microsoft que fan trucades personalitzades en què asseguren que el router de l’ordinador ha estat hackejat i que necessiten tenir-hi accés a través del programa Teamviewer per solucionar-ho. Si l’usuari cau en el parany i obre les portes del seu ordinador, els estafadors aconsegueixen el domini de la màquina per control remot i amb aquesta estratagema els pirates encripten les bases de dades de l’ordinador de manera que el titular no hi pot accedir. Amb la informació segrestada, a part dels accessos a contrasenyes i codis privats, els pirates ja tenen via lliure per exigir un rescat per alliberar-la o bé vendre algun programa per aconseguir desencriptar els programes bloquejats. En algunes ocasions, exigeixen el pagament a través de targeta, però en altres casos alerten l’usuari que han detectat que té programes amb llicències pirata i per regularitzar-les exigeixen un pagament que es pot elevar als 90 dòlars, a través de Western Union o alguna altra agència. I si detecten que l’ordinador té algun contingut de caire sexual, també tenen el terreny abonat per practicar la sextorsió.

Els darrers dies, a tot Catalunya, s’han detectat molts casos de persones que han rebut la trucada de suposats tècnics del servei de suport de Microsoft. Els falsos tècnics, per tenir més credibilitat, parlen en anglès i asseguren que truquen des de Microsoft d’Appleton o Seattle (Estats Units).

“El primer que s’ha de tenir clar per evitar aquestes estafes és que Microsoft mai de la vida et trucarà per a cap problema del teu ordinador, ni des de Seattle ni des d’enlloc”, exposa Bruno Pérez, informàtic forense tècnic en ciberseguretat. “L’única eina per parar els peus als ciberestafadors és donar la màxima difusió als seus mètodes i estratagemes”, hi afegeix Pérez, que recomana que, en cas de rebre aquestes trucades malicioses, s’alerti ràpidament la policia perquè es pugui fer la cadena d’alertes a través de les xarxes socials oficials.

L’estafa de la trucada amb l’excusa del router hackejat és nova, però no deixa de ser una adaptació del truc que ja van fer servir fa uns anys també fent-se passar pel servei tècnic de Microsoft. Amb la variació que en aquell moment et deien que havien detectat que un virus afectava el teu ordinador.

En el cas que la víctima s’adoni massa tard que la trucada de Microsoft és una farsa i hagi donat accés al seu ordinador, el que aconsellen els experts és desinstal·lar al més aviat possible el Teamviewer i contactar el servei tècnic propi perquè faci una autòpsia del sistema informàtic per veure els danys causats pels pirates. També és aconsellable canviar les contrasenyes i, si s’ha fet algun pagament, donar instruccions de retirar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia