Successos

La justícia investiga ara els Bombers de Girona

Se’ls acusa d’haver fet un comboi de protesta davant de la comandància de la Guàrdia Civil, l’endemà de l’1-O

Citats a declarar tres comandaments per malversació i abandonament del lloc de treball

L’aparell judicial ha fixat ara el punt de mira en els Bombers de la Generalitat. Hi ha oberta una investigació per uns fets que haurien ocorregut, presumptament, a l’exterior de la comandància de la Guàrdia Civil de Girona el 2 d’octubre del 2017, l’endemà del referèndum. Hi hauria, ara mateix, tres comandaments dels Bombers que estan citats a declarar com a investigats al juny. Segons sosté la Guàrdia Civil, aquell dia els Bombers van realitzar un acte de protesta circulant amb diversos vehicles oficials per davant de la comandància del cos de seguretat estatal, haurien fet sonar les sirenes, els haurien insultat i exhibit pancartes a favor del referèndum. Després van enfilar fins a la plaça del Vi, on van ser rebuts per un grup de manifestants davant de l’ajuntament. Per la suposada mobilització, el jutjat ha obert una causa pel delicte de malversació de diners públics (per la despesa de gasolina) i abandonament del lloc de treball.

La investigació i l’engranatge judicial han arrencat a partir de la denúncia que va fer la Guàrdia Civil. Dilluns, la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va rebre un requeriment del jutjat d’instrucció número 2 de Girona, que demanava que es lliuressin dispositius telemàtics i informàtics relacionats amb tres bombers. Es pretén buscar informació en mòbils, ordinadors, tauletes i discos durs per intentar esbrinar si algú va autoritzar la mobilització i qui l’hauria secundat. En el requeriment no s’especifica per quin motiu es reclama aquest material, però sí que deixa entreveure que és en relació amb un episodi del 2 d’octubre i amb uns vehicles del cos de Bombers.

La Guàrdia Civil havia sol·licitat poder personar-se al parc de Bombers per emportar-se aquests efectes. Des del jutjat, però, se’ls va denegar l’entrada i escorcoll. Es va autoritzar el lliurament del material, de tal manera que es va optar perquè fos personal del Departament d’Interior de la Generalitat qui el recollís i l’entregués. Ho van fer ahir, quan membres de l’assessoria jurídica del departament i de l’àrea de les TIC van anar a buscar-lo, al parc dels Bombers de Girona i a l’edifici de la Generalitat que hi ha a la ciutat. També es van encarregar de substituir aquests aparells, que són necessaris per als Bombers per poder continuar la seva feina amb normalitat.

Relat al judici

En la sessió del 28 de març del judici per l’1-O que s’està celebrant al Suprem, un guàrdia civil procedent d’Alacant va manifestar que el 2-O es trobava fent tasques de vigilància de paisà a l’exterior de la comandància de Girona. Va explicar que, pels volts de dos quarts de dotze del migdia, van passar per davant de l’edifici una quinzena de vehicles dels Bombers amb les llums posades, i fent sonar les sirenes i els clàxons. Va assegurar que els ocupants els van proferir gestos com aixecar el dit del mig, posar el dit polze cap a baix o tocar-se amb la mà la cara per dir-los que eren “uns barruts”. També va afirmar que els van cridar “feixistes, fills de puta i covards”.

Ordre de detenció d’un manifestant

redacció

El jutjat d’instrucció número 4 de Girona ha dictat una ordre de detenció contra un dels manifestants investigats pel tall a les vies del TAV durant les mobilitzacions que hi va haver l’any passat, coincidint amb l’aniversari de l’1 d’octubre. Segons va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’activista estava citat a declarar al jutjat divendres passat, arran de l’atestat dels Mossos d’Esquadra, però va optar per desobeir i no presentar-s’hi. Aquest jutjat és el que instrueix la macrocausa en la qual també hi ha investigats els detinguts en l’operatiu que la Policía Nacional va dur a terme el 16 de gener (entre els arrestats hi va haver els alcaldes de la CUP de Verges i Celrà, Ignasi Sabater i Dani Cornellà, i el fotoperiodista Carles Palacio). La campanya antirepressiva de solidaritat amb els encausats demana estar atents a les xarxes socials per sortir al carrer i mobilitzar-se en el supòsit que es produeixi la detenció del noi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia