Successos

Nou ferits a la Festa del Pi de Centelles

Els galejadors pujaven amb els trabucs quan va explotar la pirotècnia

Nou persones van resultar ferides ahir amb cremades de diversa consideració, tres de gravetat, abans de començar la Festa del Pi de Centelles. L’accident es va produir quan un grup de catorze persones, els galejadors van pujar al campanar per disparar amb els trabucs i anunciar l’arribada del pi al poble. L’explosió de pirotècnica s’hauria produït al campanar, on hi ha dos nivells, i va ocasionar cremades als trabucaires que porten les cantimplores carregades amb pólvora. L’avís de l’accident el va donar la Creu Roja a les 12.06 h i Protecció Civil va activar immediatament en fase de prealerta el pla Procicat per la deflagració al campanar.

Al lloc dels fets es van desplaçar fins a una dotzena d’unitats dels Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM), dues amb helicòpters medicalitzats. Els nou ferits van ser traslladats a la unitat de cremats del Vall d’Hebron. Els psicòlegs del SEM van atendre familiars i amics de les persones ferides a l’ajuntament de Centelles. Arran de l’explosió, alguns elements del campanar van quedar malmesos, però no hi va haver danys estructurals, segons van informar els Bombers.

En el moment de l’explosió, abans del començament de la festa, no hi havia gaire gent a la plaça, que s’omple a vessar cada any per seguir la tradició. Els organitzadors, l’Ajuntament i l’Associació de Galejadors feien una convocatòria a la tarda per entrar en silenci el pi a l’església sense la indumentària ni les armes dels galejadors.

El pi més bonic com a ofrena a la patrona

Cada 30 de desembre des de fa prop de tres segles els centellencs surten al bosc per talar el pi més bonic dels voltants i portar-lo a l’església en honor de la patrona, santa Coloma. Una tradició que es fa en comitiva i en la qual desenes de galejadors llancen salves durant el camí mentre traslladen el pi fins a la plaça. Segons la tradició, només hi poden disparar els trabucs veïns de Centelles o persones que hi hagin nascut. El moment més intens de la celebració és dins l’església, quan s’alça el pi damunt l’altar, mentre s’entona l’himne de santa Coloma. La festa, declarada festa tradicional d’interès nacional de Catalunya, congrega centenars de persones, no només d’Osona, sinó d’arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia