Successos

Mig miler de persones protesten contra el racisme i la violència policial davant el consolat dels EUA a Barcelona

Els manifestants han exhibit pancartes amb el lema ‘No puc respirar’, les últimes paraules de George Floyd, el ciutadà afroamericà assassinat per un policia blanc

Unes 500 persones es concentren a Salt contra “totes les agressions racistes”

Centenars de persones (unes 500 segons l’Ajuntament) s’han concentrat aquest dilluns a la tarda davant del consolat dels Estats Units d’Amèrica (EUA)per protestar contra la violència racial de la policia nord-americana. La mort de George Floyd, un ciutadà afroamericà de Minneapolis (Minessotta) que va ser asfixiat per un policia blanc, ha desencadenat una onada de mobilitzacions –i també aldarulls i violència als carrers– a diverses ciutats nord-americanes que ja fa sis dies que dura. Les manifestacions contra la violència policial i el racisme s’han estès a altres països.

A Barcelona, els participants en la protesta han arribat al consolat des de diversos indrets de la ciutat amb pancartes que portaven lemes com No puc respirar, les últimes paraules que va pronunciar Floyd abans de morir després que l’agent estigués vuit minuts retenint-lo amb el genoll al coll. Un fort dispositiu policial ha protegit l’edifici dels manifestants. També s'han adreçat missatges contra el president nord-americà Donald Trump, demanant justícia per Floyd o amb aquest avís: Sense justícia, no hi ha pau.

La concentració, en què hi havia representants d’entitats anticapitalistes i alguns ciutadans afroamericans residents a Barcelona, ha durant al voltant d’una hora. Cap a tres quarts de nou de la nit s’ha desconvocat l’acte al passeig de la Reina Elisenda de Montcada i els manifestants han marxat en direcció cap a la l’avinguda Diagonal.


Protesta a Salt
A banda de la manifestació de Barcelona, hi ha hagut concentracions contra la mort de Floyd a mans de la policia en altres indrets del territori català.

A Salt (Gironès) unes 500 persones, segons dades policials, s’han manifestat contra “totes les agressions racistes”. La marxa ha començat a les sis de la tarda a la plaça Llibertat i ha recorregut diferents carrers de la població. La manifestació s’ha aturat davant l’Ajuntament, on els concentrats han llegit un manifest, i davant la comissaria compartida dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local.

Els manifestants han exhibit cartells contra la brutalitat policial i el racisme institucional i, segons vídeos que han difós a través de les xarxes socials, han cridat “no puc respirar”, la frase que s’ha convertit en el lema de les protestes als EUA.

Segons fonts policials, hi ha hagut llançaments d’objectes i tres vehicles han patit danys: un cotxe dels Mossos d’Esquadra per l’impacte d’una pedra, un turisme i un autobús. La manifestació s’ha desplaçat des de Salt fins a Girona.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia