Punt divers

El músic lleidatà David Esterri estrena a la UdL una obra sobre la memòria històrica

'Memòria i Oblit. Reflexions musicals per a instruments de corda sobre la memòria històrica de la Guerra Civil'. Aquest és el títol de l'obra encarregada per la Universitat de Lleida (UdL) al músic lleidatà David Esterri i que s'estrena aquest dimecres a la dissetena Temporada Musical de la UdL. L'obra s'estructura en quatre monòlegs i en quatre diàlegs per a quatre instruments de corda i reflexiona sobre el remordiment, l'oblit, el record, la memòria i l'amnèsia 'com a formes de catarsi individual i col·lectiva' tal com explica Esterri i afegeix que 'ja sigui des de la solitud de cada instrument o del diàleg de tots quatre, l'argument musical evoca la memòria històrica en forma de melodia infinita'.

Tot i que el plat fort de l'espectacle, que tindrà lloc a les set de la tarda al Saló Víctor Siurana de la UdL, és la música del violó, la viola, el violoncel i el contrabaix, aquesta s'acompanyarà d'imatges i textos de l'època. En el primer cas, es tracta d'un muntatge audiovisual realitzat per Josep Bergés i Oriol Riart que ha tingut el suport tècnic del Servei de Reproducció d'Imatge de la UdL. Quant als textos, són petits fragments de diaris de guerra dels combatents Pere Tarrés, Magí Parera, Anton Ferrer i Amadeu Serra, que seran narrats com a preludis a les peces pel professor de la UdL, Matías López. En ambdós casos, s'ha comptat amb l'assessorament del Servei d'Història, Documentació i Patrimoni de la UdL que dirigeix la historiadora, Conxita Mir.Aquesta és la quarta vegada que David Esterri, conegut artísticament com Lo Pardal Roquer, col·labora amb el Laboratori de Musicologia de la UdL. El seu responsable, Màrius Bernadó explica que cada dos anys aproximadament es demanen encàrrecs a compositors de Lleida que després són estrenats en el marc de les temporades musicals de la Universitat en un intent d'esperonar els joves compositors.A més de músic, David Esterri té una interessant trajectòria com a compositor ja que recentment ha estrenat una obra simfònica sobre el cant de la Sibil·la a la Seu Vella de Lleida, i també és l'autor de l'òpera infantil La gàbia daurada, la cantata Rostres, o les sardanes Aurembiaix i Camins i rierols. Al concert d'aquest dimecres, que serà gratuït, els encarregats d'interpretar la seua composició seran Marc Armengol (violí), Montse Vallbé (viola), Marc Friedhof (violoncel) i Trent Helerftein (contrabaix).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.