Successos

RAFAEL FONTANA I SÍLVIA ALBERTÍ

PRESIDENT EXECUTIU DE CUATRECASAS I DIRECTORA DE L'OFICINA A GIRONA

“El procés no ha fet canviar les decisions a l'empresari”

“Les companyies no temen la independència; els preocupa més la inestabilitat”

“La inversió estrangera a Catalunya ha crescut en els darrers anys”

“Com a advocats defensem que les coses es facin d'acord amb la llei i estarem al costat de la legitimitat”

“Cal que es facin acords, que es parli i es busquin solucions”

25è aniversari.
L'oficina de Girona de Cuatrecasas celebra 25 anys amb la mirada posada en el futur. Des de la seva fundació el 1991, ha estat una ferma aposta del despatx per donar cobertura al ric teixit empresarial de la regió. Després d'un quart de segle l'oficina ha crescut i s'ha consolidat com una de les principals firmes legals de la zona, combinant la proximitat i el coneixement del negoci del seu client, amb la capacitat global de Cuatrecasas. En parlem amb Rafael Fontana, president executiu, i Sílvia Albertí, directora a Girona, que forma part del prestigiós rànquing nord-americà Best Lawyers, que tria els advocats més excel·lents de la península Ibèrica.
Cuatrecasas celebra el 25è aniversari de l'oficina de Girona. Què ha canviat en tot aquest temps?
Rafael Fontana: L'advocacia ha canviat molt des de llavors. Per a nosaltres era la quarta oficina que obríem a l'Estat. Cuatrecasas compleix 25 anys a Girona, però 100 des del naixement, el 1917. La primera oficina va ser a Barcelona, la segona a Bilbao i la tercera a Madrid. I això té dues raons fonamentals: per una banda, perquè busquem la proximitat amb el client, i per l'altra, perquè teníem a l'equip la Sílvia, que és gironina i la terra tira. Així va començar l'aventura.
Girona tenia atractiu pel que fa a aconseguir nous clients?
R.F.: Girona és un pol molt important. És una de les províncies més maques de tot l'Estat, i s'estructura d'una manera molt atomitzada. No només hi ha Girona, sinó també Figueres, Olot, Palamós, etc. I també hi ha empreses per tot arreu. És una de les característiques que la diferencien més de la resta de territoris de la península. Era un repte per a nosaltres.
Les crisis han fet canviar molt el panorama?
R.F.: Aquests 25 anys hem tingut dues crisis molt fortes, per una banda la de la bombolla punt com, i per l'altra la que estem vivint ara mateix, en què encara no veiem la llum al final del túnel. Però hi ha hagut molts altres aspectes que han fet canviar les coses. Per exemple la globalització i l'arribada d'internet. També s'ha de tenir present que nosaltres ens dediquem exclusivament al dret d'empresa, i cal tenir en compte que les empreses han canviat molt i han evolucionat. La crisi també ha fet que el client s'hagi tornat molt exigent, i això obliga a una gran eficiència en la prestació de serveis.
Aquesta globalització els ha portat a expandir-se a altres països.
R.F.: Girona va ser el quart despatx que vam obrir a l'Estat espanyol, però entremig en vam obrir un a Brussel·les. Posteriorment van venir Londres, Xangai, São Paulo, Nova York, el Marroc, etc. Aquest any acabem d'obrir-ne a Mèxic i Colòmbia. La nostra vocació internacional és clara.
El bufet aposta per la paritat, o almenys que no hi hagi diferències sexistes?
Sílvia Albertí: Girona és una de les oficines de Cuatrecasas amb més presència femenina. El 70% de l'equip són dones i representen les categories més altes dins de la carrera professional de l'associat. En tot el bufet, el 60% són dones, i el 40% són dones.
Quina dimensió té l'oficina de Girona?
S.A.: Actualment, l'equip està format per més de vint professionals. I pel que fa als clients, treballem amb totes les branques: càrnies, maquinària, farmacèutiques... Tenim una gran representació del teixit empresarial gironí. El despatx més gran de la demarcació és clarament Cuatrecasas.
L'administració de justícia, a Girona, també ha fet un tomb. En quins aspectes?
S.A.: Judicialment cal pensar que som assessors d'empreses, i l'efecte judicial el notem menys. Però cada cop el plet està adquirint més importància, i les disputes entre companyies ara acaben als jutjats més que no pas abans. Girona és una demarcació marcadament de jutjats, i cada vegada hi ha més feina d'aquest tipus.
No només l'empresa; també la política també s'ha judicialitzat en excés?
R.F.: Nosaltres no ens hi fiquem, perquè som advocats d'empresa. I nosaltres com a advocats defensem que les coses es facin d'acord amb la llei i estarem al costat de la legitimitat, com no pot ser d'una altra manera. Respectem totes les opinions personals. El que volem és que es facin acords, que es parli i es busquin solucions. Perquè el que la gent no vol són els enfrontaments i, al capdavall, totes aquestes qüestions fan que el país no avanci. La gent té altres preocupacions més importants com és buscar feina, la sanitat, l'educació, etc.
Els empresaris els han transmès la seva preocupació pel que fa a un futur Estat català?
R.F.: Potser més com a comentari, però no tenim una percepció específica que això hagi canviat les decisions dels empresaris. De fet, si agafem l'última estadística del Financial Times fa una setmana, comprovarem que Catalunya és un dels territoris on la inversió estrangera ha crescut més els darrers anys. A l'empresari li preocupa molt més la inestabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia